Pet stilova uređenja doma

Zadovoljna.hr 12.07.2013 08:17
Pet stilova uređenja doma


U današnje vreme kada se odlučijemo na uređenje doma, a kada je pojam modernog postao vrlo širok, nailazimo na probleme kod izbora stila uređenja. Kako bi vam pomogli da uredite dom po vašoj meri donosimo 5 originalnijih stilova uređenja enterijeraMarokanski stil

Reč je o egzotičnom spoju evropskih i arapskih elemenata, a zadovoljiće sve one koji se u vlastitom domu žele osećati kao u bajci.

Raskošne tkanine jarkih boja sugerišu kako se u ovom bogatom prostoru jednostavno morate osećati posebno. Nameštaj je rađen od tamnog drveta te je ukrašen rezbarenim reljefima na rubovima i ladicama. Svetiljke i lampe neizostavni su detalji.


"U prostoru suvremenog francuskog stila ne nedostaje romantike, a sve zahvaljujući nježnim, pastelnim bojama koje u prostor unose dašak provanse"

Afrički stil


Ovo je trend koji već decenijama ne izlazi iz mode. Žive boje u kombinaciji sa zemljanim tonovima osnova su ovog stila. Detalj poput životinjskih uzoraka na tkanini dodatno naglašavaju raskoš crnog kontinenta.

Virtualne maske i drvene figure raznih veličina u prostor unose posebnu mističnu notu. Recept za uređenje doma je jednostavan - u dom treba uneti toplinu sunca, želju zemlje i peska i bogatstvo životinjskog i biljnog sveta.


Japanski stil

Tradicionalni japanski stil temeljen je na 'Ma' – ravnoteži između prostora i obekata. Stil je vrlo minimalistički. Predmeti nisu oštri i nisu definirani. Vrlo su fleksibilni i lako ih je premeštati s jednog mesta na drugo. Nameštaj je uglavnom podni, a retko viseći. Koriste se prirodni materijali poput bambusa, drveta, ali i papira.

Pri uređenju prostora u japanskom stilu, svetlo treba da bude indirektno. Uglavnom je skriveno iza nekog predmeta, te na taj način poprima topliju boju. 

Boje su prirodne, zemljane, dakle sve nijanse smeđe. Ponekad se za detalje upotrebljava žuta ili crvena.


Viktorijanski stil 


Kako mu i samo ime govori dobio je ime po engleskoj kraljici Viktoriji. Iako je na vrhuncu bio u drugoj polovini 19. veka još i danas postoje oni koji se odlučuju da ureds dom u ovom stilu.

Karakteriše ga masivan nameštaj uglavnom od mahagonija ili ružinog drveta, a motivi dekora su cveće i životinje. Ukrasi poput raskošnih lustera i tepiha te slika i ogledala bogatih okvira uvek su dobro došli.


Savremeni francuski stil


U ovakvom prostoru ne nedostaje romantike, a sve zahvaljujući nežnim, pastelnim bojama u kombinaciji s belim tonovima nameštaja koje u prostor unose dašak Provanse.

Karakterišu ga detalji od kovanog gvoždža poput ograda za stepenište te pozlaćeni ukrasi i okviri za slike. I u ovom je stilu cvetni uzorak uvek je dobrodošao, a želite li dom ukrasiti na ovaj način ne morate kupovati skupe ornamente već se poigrajte s detaljima koji su uvek dobro došli.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak