Enterijer u sparnim letnjim danima

Večernje novosti 03.07.2013 13:37
Enterijer u sparnim letnjim danima


Svaka nijansa emituje određenu energiju, a odavno je dokazano da u okruženju crvene, žute, narandžaste i jarkih tonova osećamo toplotu, dok hladne boje poput plave, sive, zelene i ljubičaste rashlađujuNA VISOKIM temperaturama, osim klima uređaja koji je neophodan za normalan život, važnu ulogu imaju i boje u domu.

Svaka nijansa emituje određenu energiju, a odavno je dokazano da u okruženju crvene, žute, narandžaste i jarkih tonova osećamo toplotu, dok hladne boje poput plave, sive, zelene i ljubičaste rashlađuju.

Svaka nijansa emituje određenu energiju

Ledene nijanse su stoga i okosnica mediteranskog stila koji dominira u Grčkoj, Tunisu, Italiji i sredozemnom pojasu.

Hladni tonovi ne utiču bukvalno na temperaturu u domu, već unose osećaj svežine, pa se letnji dani mnogo lakše podnose. Najefektnije su boje mora i neba, sve nijanse plave i tirkizna, jer smiruju nervni sistem, ublažavaju nervozu i stišavaju tenziju među ukućanima. Idealne su za dnevni boravak i spavaću sobu, ali ne preporučuju se depresivnim osobama kojima je i u pogledu boja potreban stimulans.

Plava boja se lako uklapa uz druge nijanse, leti je posebno delotvorna u kombinaciji sa belom i zelenom.

Zelena unosi svežinu prirode u dom, pre svega rezeda nijansa koja harmonizuje odnose među ukućanima i smiruje, ali ne uljuljkava raspoloženje poput plave, pa može da se koristi u svakoj prostoriji jer svima prija. Istraživanja su pokazala da ova boja može značajno da ublaži toplotu u kuhinji, pa se posebno preporučuje u ovom delu doma, bilo na elementima ili na zidu.I ljubičasta pripada grupi hladnih tonova, ali to se ne odnosi na purpurne nijanse. Najbolje osvežavaju svetle nijanse i odlično se nadopunjuju sa bojom slonovače, koja ima topao ton dovoljan da ublaži ledenu energiju ljubičaste, ali ne i da bude neprijatna u sparnim danima.

Siva, crna i crno-bela kombinacija takođe su vrlo prijatne kada je nesnosna vrućina, ali mogu negativno da utiču na raspoloženje, pa ne bi trebalo preterivati sa njima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak