Kako reorganizirati životni prostor

Žena.hr 02.07.2013 09:09
Kako reorganizirati životni prostor


Imate osećaj da se polako gušite u stvarima i u neredu koji više ne možete nikako pospremiti? Vreme je za reorganizaciju doma!Svako vrijeme godine dobro je za veliku reorganizaciju životnog prostora (osobito godišnji odmor), koja je potrebna svakom životnom prostoru barem svakih nekoliko godina, a poželjno je i češće.

Jeste li primijetili kako se vašem domu vrlo brzo nakupljaju stvari, te da to može vrlo lako izmaći kontroli? Uz malo nepažnje, nemara i previše drugih obaveza koje vam neprestano vise za vratom vrlo lako se možete naći u neredu kojeg ne možete riješiti tako jednostavno.

Osim toga, ponekad jednostavno i treba znati od kuda početi rješavati određena „uska grla“ u životnom prostoru i na koji način riješiti organizaciju stvari koje vam trebaju te ih ne možete nikako baciti ili premjestiti. Možda to neće biti niti malo lako zadatak za mnoge koji „tonu“ u stvarima, ali sve je moguće uz malo volje i vremena.


Police s knjigama i s ...
 
Kako reorganizirati životni prostor

Police za knjige često uz same knjige služe za brojne druge slične predmete - časopise, fotografije, albume, ali i  različite druge stvari, kipiće, figurice i druge kolekcije stvari koje skuplja netko od ukućana, ali isto tako i za brojne stvari koje ste tamo odložili na trenutak i da bi tamo ostale - zauvijek.

Ako vaše police izgledaju prenatrpano, neuredno, na njima se ne možete snaći, te normalno obrisati prašinu, vrijeme je za reorganizaciju. 

Prvo što morate učiniti prije nego što započnete s reorganizacijom i čišćenjem je da sve stvari koje više ne želite na policama da ih bacite ili spremite na mjesto gdje vam više neće smetati. Nakon što maknete knjige s polica, slažite ih prema kategorijama koje vama odgovaraju - abecedi, žanru, jeziku kojim su pisane... Odvojite stručnu literaturu od beletristike primjerice, kuharice od publicistike i tako dalje.

Kolekciju školjaka koje ste do sada držali pojedinačno na policama sakupite u staklenku i na taj način ukrasite policu. Jednu ili dvije police odvojite za neke druge stvarčice. Strateški ih rasporedite na mjesta gdje mislite da će najbolje odgovarati vašem novom rasporedu.

Ako se police nalaze na dohvat ranog stola, iskoristite ih za stvari kao što su blokovi, olovke i drugi sitni uredski inventar.


Spremište hrane
 
Kako reorganizirati životni prostor

Bili da se radilo samo o mjestu gdje u kuhinji držite hranu, izbi ili nekom sličnom spremištu, svi znamo kako ono vrlo lako iz urednog prostora može pretvoriti u kaos.

Vrećice, kutijice, bočice svih mogućih veličina, oblika i vrsta vrlo lako postanu problem do mjere da više ne znate što se sve „skriva“ u vašem ormaru i koje namirnice imate i u kojoj količini. Jedini način da tome stanete na kraj je da sve namirnice organizirate u staklenke, plastične ili kartonske kutije. Koristite ih za šećer, sol, papar, kavu, brašna, žitarice, začine, tjestenine, rižu i brojne druge namirnice.

Kada jednom organizirate mnogo lakše ćete i čistiti police i održavati i u relativnom redu.


Elektronička baza
 
Kako reorganizirati životni prostor

Imate bezbroj daljinskih upravljača, TV, kompjutere, pametne telefone, kućno kino, tablete, Play Station, WI, zvučnike, pojačala, punjače i sva moguća druga čuda tehnike na vrlo malo prostoru i imate osjećaj kao da ćete se ugušiti u elektronici, upravljačima i žicama koje vas okružuju.

Prvenstveno, sve mobilne elektroničke naprave koje ne koristiti tog trenutka, pospremajte na za to zadano mjesto. Ako nemate mjesto, pronađite ga. Za punjače pronađite kutiju prigodne veličine. Organizirajte žice sve fiksne elektronike na način da ih sakrijete bilo iza ormara, ili bilo da ih posložite da izgledaju uredno i organizirano. Složite kanalice ili vodilice kroz koje će ići žice.

Ako je moguće, nabavite elemente koji su predviđeni da stajanje elektronike, što će vam uvelike olakšati organizaciju.


Struktura ormara 


Kada biste mogli birati, nikada ne biste željeli otvoriti ormar, jer iz njega pada odjeća na vas ili se jednostavno ne možete snaći u svoj toj odjeći i drugim odjevnim predmetima?

Prvo što trebate učiniti je da uklonite iz ormara svu odjeću koja vam je premala i koju niste ni pogledali posljednje dvije godine, a kamo li nosili ju, prodate ili darujete. Ona vam ionako zauzima samo prostor, a nakon što je se riješite ostat će vam novi prostor.  Organizirajte ormar prema sezonama proljeće/ljeto, jesen/zima. Sezona koja je aktualna neka bude na dostupnijim policama.

Nabavite kutije za čarape, donje rublje, složite kuke za remene, marame i kape. Ako je moguće cipele odvojite od odjeće u poseban ormar ili ih barem posložite u kutije ili police koje su odvojene od odjeće. Kada organizirate ormar sigurno ćete mnogo bolje moći osmisliti modne kombinacije.


Hodnik bez nereda
 
Kako reorganizirati životni prostor

Hodnik vam izgleda poput noćne more, koja jednostavno mora prestati? Počnite s cipelama, jer one su najčešće najveći problem. Svaki dom ima svoje probleme u tom pogledu, ali prvenstveno potrebno je imati ormar za spremanje cipela i naravno naviku da ih nakon što ih izujete stvarno i pospremite na za to predviđeni mjesto.

Druga stvar je da cipele koje zbog sušenja moraju ostati jedno vrijeme izvan ormara stavljate na za to posebno određeni otirač ili neku sličnu podlogu koju ste za to predvidjeli i nigdje drugdje. U kut hodnika složite vješalice za kapute i stolicu gdje se može sjesti prilikom obuvanja i skidanja cipela. Nemojte zaboraviti na stalak za kišobrane.

Neka vaš hodnik bude što jednostavniji, to će biti uredniji.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak