Uredite kupatilo prema Feng shui pravilima

Lepota i zdravlje 25.06.2013 19:08
Uredite kupatilo prema Feng shui pravilima


“Feng shui” predstavlja vetar i vodu – elemente koji simbolizuju neprekidan protok chi-energije. Stoga je, prema Feng suiju, upravo slobodan protok energije, u prostoriji i oko nje, najvažniji sastojak funkcionalnosti dizajna enterijera.Najpovoljniji smeštaj kupatila

Istočna i jugoistočna strana, u odnosu na središte doma, optimalni su položaji za kupatilo, budući da su na navedenoj lokaciji chi-energije vode i drva u skladu. Takođe, te strane zgrade često su „okupane“ sunčevim zracima, što doprinosi lakšem protoku energije.

Kupatilo s jednim ili više prozora svakako je najbolje rešenje jer prirodna svetlost i svež vazduh sprečavaju zastoj chi-energije. Do zastoja dolazi u tamnim i vlažnim prostorijama, što može biti uzrok zdravstvenih poteškoća.

Naravno, prozori bi trebalo da osiguravaju i privatnost prilikom boravka u kupatilu, te se preporučuje postavljanje neprozirnog stakla koje može biti i dekorativno. Dok metal i staklo „naginju“ prema jangu (bržem strujanju energije), prozračne zavese izrađene od prirodnih tkanina stvoriće jin, to jest opušteniji enterijer.

Što manje nameštaja i dodataka

U pretrpanom kupatilu često dolazi do usporavanja i zastoja energije, stoga je prilikom opremanja ove, često vrlo male prostorije, najbolje razmišljati u pravcu minimalizma. Jang materijali sjajnih površina koje reflektuju svetlost, poput nerđajućeg čelika, mramora, granita, stakla, keramičkih pločica, ubrzavaju protok energije, te su dobrodošli u kupatilu. Navedeni materijali igraju još jednu ulogu, a to je vizuelno povećanje enterijera. Pritom, ne zaboravite ni ogledala bez kojih se ne može.

Sintetički materijali se zbog statičkog elektriciteta ne preporučuju na podu, što se odnosi na tepihe ili podne prostirke. Kabine za tuš su, takođe, najčešće napravljene od veštačkih materijala, te bi trebalo razmisliti o alternativi – na primer, providnoj ili neprovidnoj pregradi.

Preporučuje se da wc školjka bude pozicionirana što dalje od ulaza u kupatilo i, po mogućnosti, skrivena od pogleda pregradnim zidom. Brzo i dekorativno rešenje je i paravan u raskošnom kineskom stilu ukrašen crtežima i kamenčićim, ili jednostavnijem japanskom stilu za minimalistički dizajniran interijer.

Drvo unosi život

Kod uređenja kupatila smeštenih na jugu, jugoistoku ili istoku, poželjno je jačanje energije drveta, što se može postići odabirom odgovarajućih boja, oblika i predmeta izrađenih od ovog prirodnog materijala.

Prema filozofiji Feng shuija, element drva u prostor unosi život, rast, vitalnost i aktivnost. Ukoliko imate dovoljno prostora u kupatilu, ukrasite ga visokim biljkama posađenim u zelenoj vazi, kao i onima koje rastu ka gore, na primer zumbulom čiji će atraktivni cvetovi istaći lepotu svakog enterijera.

Dezeni na keramičkim pločicama ili zidu oslikanom vodootpornim bojama, te na peškirima, zavesama, nameštaju takođe mogu uticati na chi-energiju. Oblici koji na istoku i jugoistoku jačaju chi su nepravilni i talasasti (voda), dok ga tanke, vertikalne linije i pruge održavaju (drvo), a šiljaste forme i cik-cak crte usporavaju (vatra).

Boje podstiču raspoloženje

Želite li da povećate energiju vode, u tome vam mogu pomoći razni morski dezeni, poput školjki, ribica, brodića ili talasa. Mediteranski krajolik dočaraće i boje iz palete ove drevne filozofije uređenja prostora.

Na jugoistočnoj strani, Feng shui sugeriše nanošenje smaragdno-zelenih, tirkiznih, te tamnoplavih tonova koji donose osveženje i harmoniju, dok pozitivne misli i relaksaciju na istoku „bude“ svetle nijanse plave i boja limete koja asocira na novi rast.

U svakom slučaju, kvalitetno uređeno kupatilo, u kojem je obavljanje svakodnevnih aktivnosti, pre svega prijatno, osnova je funkcionalnog doma.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak