Ishrana za vreme posta

Stil magazin 01.04.2013 13:18
Ishrana za vreme posta


Uskršnji post je uveliko u toku. Nutricionisti se slažu da posnom hranom, koja je zasnovana na povrću, žitaricama, jelima od ribe, biljnom ulju i voću možemo mnogo da učinimo za zdravljePost isključuje iz jelovnika namirnice životinjskog porekla i veći deo proizvoda koji su glavni izvor belančevina. Posni jelovnik je naročito blagotvoran za srce i krvne organe. Kad je kardiovaskularni sistem manje opterećen, pospešuje se disanje, a time se pluća bolje snabdevaju kiseonikom. Unošenjem namirnica životinjskog porekla organizam iskorišćava unutrašnje masne rezerve, tako da se smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Postom se čiste svi organi i sve ćelije od štetnih materija, a to može da pomogne kod alergija, migrena i predmenstrualnih tegoba. Međutim, ovakav način ishrane ima i neke nedostatke, kao što je monotonija obroka i ponavljanje istih jela. Post ne treba shvatiti kao dijetu ili gladovanje. Tu je samo reč o drugačijem načinu ishrane, pa treba voditi računa da obroci budu redovni i raznovrsni.
 
Pravilna i uravnotežena ishrana
Post privremeno pročišćava krvne sudove. Za vreme posta organizam ćete obradovati sa više voća i povrća, što će se pozitivno odraziti i na izgled kože i kose. Četrdeset dana posta može dobro da deluje na organe za varenje. Unošenjem više namirnica koje sadrže celulozu, ubrzava se proces varenja i reguliše stolica. Riba je, takođe, zdrava jer sadrži belančevine, gradivne materije i posebno je dobra za decu i stare. Sadrži i fosfor koji je važan za moždane ćelije. Poželjno je jesti ribu najmanje dva puta nedeljno, bez obzira na doba godine i način ishrane. Ako ste odlučili da izgurate ceo uskršnji post, ono što treba da znate jeste da zbog ovakvog načina ishrane ima manje kardiovaskularnih bolesti.
 
KORISNI SAVETI
  - Dan obavezno počnite doručkom i organizujte ostale obroke.
  - Za vreme posta treba jesti što više voća i piti prirodno ceđene sokove.
  - Poželjno je da svaki dan imate obrok od mahunarki (grašak, pasulj, boranija, pečurke) koje pružaju dovoljno energije   za ostatak dana.
  - U organizam treba uneti dva i po litra vode ili čaja svakog dana.
 
Uskršnji post traje sedam nedelja ili 48 dana i najduži je post u pravoslavnom kalendaru. Prva nedelja se zove Čista i tada sva jela treba kuvati na vodi. Druga nedelja je Pačista, u narodu poznata i kao Hroma, a dobila je ime po hromom konju za kog se veruje da ga jaše sveti Todor. Treća nedelja je Krstopoklona jer se vernicima koji poste iznosi časni krst na poklonjenje i celivanje. Četvrta je Sredoposna, a peta Gluva, jer se u toku te nedelje ne peva, ne igra i ne svira, a poslovi ne započinju. Šesta je Cvetna. Sedma je Strasna ili Velika nedelja, a najznačajniji dan u toj nedelji je Veliki petak, jedini dan u godini kada u pravoslavnim hramovima nema jutrenja niti bogosluženja.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak