Reumatoidni artritis - ne bira koga će napasti

Kurir 15.03.2013 20:30
Reumatoidni artritis - ne bira koga će napasti


Ukočenost, oticanje i upala zglobova prvi su simptomi reumatoidnog artritisaOsećate ukočenost u rukama i nogama? Imate bolna oticanja i upale? Bole vas zglobovi na rukama i nogama, naročito posle buđenja? Ako imate neki od ovih simptoma, vreme je da se obratite vašem lekaru, jer su ovo prvi znaci reume. Reumatoidni artritis, reumatizam (reuma) ili sinovitis obično pogađa ljude starije od 40 godina, i to žene dva do tri puta češće nego muškarce. Može da se javi i kod dece, naročito devojčica između druge i pete godine. Karakteriše ga upala i bolovi u šakama, naročito zglobovima prstiju, kao i u rukama, nogama, stopalima, te opšti umor i nesanica.

Reuma može da izazove oštećenje i drugih delova tela, uključujući srce, pluća, oči, živce i mišiće. U Srbiji svaki četvrti čovek pati od nekog oblika reumatizma. Od tog broja oko 60.000 obolelih ima teški zapaljenski oblik reumatizma, pri čemu je svaka druga osoba sa invaliditetom. Baš zbog ove situacije prošle nedelje Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Srbije održalo je panel-diskusiju s ciljem da se oboleli na vreme obrate lekaru, kako bi se sprečili teži oblici reumatizma, koji često dovode do invaliditeta. Tom prilikom dr Mirjana Lapčević, predsednica ovog udruženja, rekla je da su oboleli od reumatskih bolesti sistemski problem države.

- Ako lečenje počne na vreme, oboleli od reume sigurno neće postati invalidi. Baš zbog toga, u Srbiji su potrebne korenite promene kako bi se poboljšala zdravstvena zaštita i omogućio bolji život obolelih od reumatskih bolesti - kaže dr Lapčević i dodaje da osobe koje imaju neki od najtežih oblika hroničnog reumatizma, kao što je reumatoidni artritis, predstavljaju najveći teret za sistem zdravstvene i socijalne zaštite u zemlji.

Stručnjaci kažu da su hronične zapaljenske reumatske bolesti progresivna oboljenja nepredvidivog toka, koja se često javljaju kod mladih, radno aktivnih ljudi, a mortalitet obolelih je dva puta veći nego kod zdravih. Životni vek obolelih od reumatskih bolesti u proseku je kraći za tri do 18 godina. Ova oboljenja iziskuju veoma skupu dijagnostiku i kontinuirano lečenje, a u Srbiji se svega 1,26 odsto obolelih leči adekvatno, što podrazumeva korišćenje biološke terapije. Po odnosu broja obolelih koji se leče biološkom terapijom i ukupnog broja pacijenata, Srbija u Evropi spada među zemlje s najnižim procentom.

Reuma u brojevima

- više od 35.000 obolelih u Srbiji
- od toga je 7.500 teških slučajeva
- oko 2.000 dece boluje od ove bolesti
- žene obolevaju tri puta češće nego muškarci
- životni vek obolelih muškaraca kraći za sedam, a žena za tri godine
- 7 odsto pacijenata koristi invalidska pomagala
- 20 odsto pacijenata mora da ima pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti
- 55 odsto u penziji
- 22 odsto nezaposlenih

Vrste artritisa:

- reumatoidni artritis
- dečji (juvenilni)
- infektivni
- osteoarthritis


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak