Istorijski uspeh: Naši fizičari pronašli rešenja Njutnovog zadatka

Akter 12.03.2013 19:48
Istorijski uspeh: Naši fizičari pronašli rešenja Njutnovog zadatka


Istraživači, dr Milovan Šuvakov i dr Veljko Dmitrašinović načinili su prodor u 300 godina starom izazovu koji je u fizici poznat kao "problem tri tela"Dvojica istraživača Instituta za fiziku u Beogradu dr Milovan Šuvakov i dr Veljko Dmitrašinović načinili su prodor u 300 godina starom izazovu koji je u fizici poznat kao "problem tri tela", i njihovo rešenje moglo bi da pomogne astrofizičarima da razumeju nove planetarne sisteme.

"Suočivši se sa problemom tri tela na jedan sasvim novi način, mi smo pronašli čak 13 novih familija rešenja Njutnovog zadatka", rekao Šuvakov Tanjugu.

On je podsetio da je problem tri tela koji se privlače Njutnovom gravitacijom jedan od najstarijih problema u fizici. Za razliku od problema dva tela, gde je moguće egzaktno naći rešenja kada se znaju početni položaji i brzine, u slučaju tri tela dokazano je da to nije moguće uraditi, naveo je on.

Kako kaže, još od francuskog matematicara Poenkarea postoji verovanje da nam nalaženje pojedinih periodičnih rešenja može pomoći da sagledamo bogatu strukturu ovog problema.

Međutim, do sedamdesetih godina jedina dva poznata periodična rešenja su bila Ojlerovo i Lagranzevo. Sa pojavom računara krenulo se u potragu za novim rešenjima, no do najnovijeg otkrića srpskih naučnika poznata resenja pripadala su trima familijama.

"Mi smo otkrili 13 novih", rekao je Šuvakov i naveo da je njihov rad prošle nedelje objavljen u Physical Review Letters, casopisu koji važi za najugledniji časopis iz oblasti fizike.

Dmitrašinović je naučni savetnik Instituta za fiziku Beograd, doktorirao je u SAD, a primarna oblast nauke je Fizika elementarnih čestica.

Šuvakov, viši naučni saradnik Instituta za fiziku, doktorirao je u Sloveniji, a njegova primarna oblast nauke je Transport naelektrisanih čestica, numeričke simulacije.

Šuvakov upozorava da je sa početkom novog projektnog ciklusa 2011. godine drastično povećan broj istraživača u nauči dok budžet za nauku nije toliko povećan.

"Ovo za posledicu nije imalo smanjenje plata već onog najvažnijeg dela finansija, tzv. materijalnih troškova koji služe za potrošni materijal, kupovinu i održavanje opreme (računarske ili laboratorijske) kao i novca za odlazak na konferencije", rekao je Šuvakov.

On smatra da su materijalni troškovi sada ispod svakog minimuma i upozorava da, ako se ovako nastavi, za koju godinu, kako kaže, nećemo ni imati nauku.

Osim toga, kako ističe Šuvakov, veliki problem je i praksa da svi naučni projekti, njih oko 800, dobijaju istu finansijsku podršku po istraživaču, bez obzira šta rade i koliko kvalitetno.
"Stoga apelujem na drzavu da poveća budžet za nauku kao i da sa većim sredstvima podrži uspešne projekte", rekao je Šuvakov.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak