Japan: Zbog Severne Koreje veća radioaktivnost

Mondo 22.02.2013 08:20
Japan: Zbog Severne Koreje veća radioaktivnost


Japanci u vazduhu detektovali povećanu količinu radioaktivnog elementa, što može da bude posledica i nuklearne probe.Japanski avioni detektovali su tragove ksenona-133 tokom istraživačkih letova nad Japanom, dan nakon što je Severna Koreja izvršila treću nuklearnu probu prošle nedelje, saopštilo je danas ministarstvo za nauku.

Prisustvo radioaktivnog materijala u vazduhu iznosilo je 1,9 milibekerela po kubnom metru i otkriveno je u uzorcima sakupljenim na visini od 300 metara duz obale prefekture Aići u centralnom Japanu, objavio je Djiđi pres.

To je prvi put da je Japan otkrio ksenon-133 od kada je pojačao kontrolu radioaktivnosti nakon nuklearne probe 12. februara, navela je agencija.

Ksenon-133 može da se nađe u vazduhu ne samo od atomskih eksplozija nego i nakon ispuštanja iz nuklearnih centrala i medicinskih ustanova.

Zvaničnici ministarstva su rekli agenciji da oni ne znaju da li je nađeni ksenon povezan sa podzemnom probom u Severnoj Koreji, preneo je AFP.

Južnokorejski vojni brodovi i avioni opremljeni instrumentima za otkrivanje radijacije angažovani su odmah nakon podzemne probe da bi prikupili eventualne tragove radioaktivnosti.

Međutim, stručnjaci u Seulu su 14. februara rekli da nisu uspeli da detektuju bilo šta. Naučnici željno isčekuju da otkriju da li je Severna Koreja za najnoviju bombu koristila obogaćeni uranijum ili plutonijum koji je korišćen prilikom proba 2006. i 2009.

Program obogaćivanja uranijuma, koji je započeo Pjongjang, pruža mu lakši način za proizvodnju materijala za pravljenje nuklearnih bombi manjih dimenzija.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak