Dolazi nam Miler i donosi cenu gasa

B92 21.02.2013 10:35
Dolazi nam Miler i donosi cenu gasa


Predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler 28. februara treba da dođe u radnu posetu Srbiji, tokom koje će biti razgovarano o ceni ruskog gasa za Srbiju.Takođe, razgovaraće se i o početku izgradnje Južnog toka koja treba da počne u prvoj polovini godine, rečeno je u Srbijagasu.

"Prema onome što je dogovoreno sa najvišim predstavnicima kompanije Gasprom, izvesno je da će Miler 28. februara doći u radnu posetu Srbiji, tokom koje će biti reči o početku izgradnje Južnog toka kroz Srbiju, izgradnji gasnih centrala, novim skladištima gasa koji će se graditi u našoj zemlji, kao i o ceni ruskog gasa za srpsko tržište i o Naftnoj industriji Srbije ", naveli su u Srbijagasu.

Predstojeća poseta Milera Srbiji je, kako je istaknuto, "na neki način kruna svega što je do sada urađeno" u saradnji dve zemlje u energetskom sektoru.

Iz Srbijagasa najavljuju da je dugoročni ugovor za isporuke ruskog gasa Srbiji usaglašen i da će njegovo potpisivanje uslediti čim to Srbijagasu odobri Vlada Srbije.

Prvi tenderi za nabavku cevi i kompresora za Južni tok treba da budu raspisani polovinom godine, a sam početak gradnje gasovoda u Srbiji, na simboličan način, može se očekivati i ranije.

Na projektu gasovoda Južni tok, koji će, kao i svaki drugi projekat, imati više faza izgradnje, takođe se uveliko radi, ističu u Srbijagasu i podsećaju da je Skupština Srbije danas usvojila poseban zakon o Južnom toku. 

Pripremne radnje za Južni tok su počele, a s obzirom da je Skupština usvojila Zakon o Južnom toku, stvorena je i zakonska osnova za početak velikog posla, eksproprijacija zemljišta na trasi tog magistralnog gasovoda.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak