U Srbiji za piletinu - dva sata rada

Smedia 18.02.2013 17:51
U Srbiji za piletinu - dva sata rada


Da bi sustigao najplaćenijeg radnika u Evropi, građanin Srbije treba da radi 7,5 puta više. Za 'fijat 500L' na poslu 32 meseca, a za čokoladu nam je potrebno pola sataProsečni Danac za sat vremena zaradi 25 evra i najplaćeniji je u Evropskoj uniji. Isto tako prosečni građanin Srbije za toliku, bruto, platu mora da radi najmanje 7,5 časova. Sa zarađenih 3,3 evra na svakih 60 minuta, zaposleni u Srbiji bolje su plaćeni od kolega u Bugarskoj, Rumuniji, Letoniji, Litvaniji i Makedoniji.

Evropska statistika je, međutim, koristila podatke iz 2010. godine, dok je 3,3 evra bruto za sat rada prosečni građanin Srbije zarađivao u decembru prošle godine. Decembarski prosek je tradicionalno značajno bolji, jer ga popravlja skroman broj zaposlenih koji dobijaju bonuse. Samo mesec ranije, bruto sat u Srbiji u proseku je vredeo - 2,9 evra. Bez obračunatih poreza i doprinosa, prosečna satnica u Srbiji u decembru je vredela 266 dinara, a u novembru 240 dinara.

Koliko smo daleko od evropskog standarda najbolje ilustruju podaci koliko je manja potrošnja namirnica u Srbiji u odnosnu na Evropsku uniju.

- U Srbiji se godišnje potroši četiri kilograma goveđeg mesa, a u EU 16,9 kilograma", kaže Vojislav Stanković iz Privredne komore Srbije.

- Svinjetine potrošimo 17,3 kilograma, a EU po 45,3 kilograma. Manja je razlika u živinskom mesu, kod nas 17,2 kilograma godišnje po stanovnku, a u Evropi 23 kilograma. Kravljeg mleka popijemo po 57,8 litara, a Evropljani po 90,4 litra. Potrošnja putera u Srbiji je 200 grama godišnje po stanovniku, a u EU po 4,2 kilograma. U Srbiji se čak 43,2 odsto mesečnih primanja troši na hranu. Nigde u EU nije tako. Tamo u proseku 18 odsto primanja domaćinstva ide na hranu."


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak