Obezbeđena sredstva za 'Južni tok'

Prva 12.02.2013 20:16
Obezbeđena sredstva za 'Južni tok'


Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da su obezbeđena sredstva za eksproprijaciju zemljišta potrebnog za izgradnju gasovoda 'Južni tok', kao i sredstva za izgradnju tog gasovoda.Bajatović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da su radnici tog preduzeća obišli već 4.000 parcela od 10.000, koliko je planirano da bude otkupljeno, da je pristalo više od 4.000 vlasnika i da se u 90 odsto slučajeva radi o privremenoj eksproprijaciji, a da će naknada biti fer i da će je utvrđivati Poreska uprava.

Na pitanje kada će se krenuti sa izgradnjom gasovoda, Bajatović je rekao da se već uveliko radi na pristupnim putevima, da se projektuju kompresorske stanice, da je urađeno deminiranje, geodezija i da se rešava logistika.

"Mi do sada imamo potvrdu da su ruske banke spremne da finasiraju izgradnju 'Južnog toka' u Srbiji i mi ćemo pozvati sve banke pa ko bude davao najbolje uslove. U ovom momentu su sredstva za 'Južni tok' obezbeđena, što je dodatna garancija da će se to uraditi", rekao je Bajatović.

On je kazao da još nije formalno dobijena građevinska dozovola za taj projekat, a sve što može unapred da se pripremi, to se i radi.
"Ukoliko neko očekuje da na neki kamen temeljac dođe neko visoko pozicionran u Rusiji, to nije stvar Srbijagasa, već protokola premijera i predsednika Srbije", istakao je Bajatović.

On je najavio da bi 28. februara u Srbiju trebalo da dođe direktor Gasproma Aleksej Miler i da će se tada razgovarati i o "Južnom toku" i o ceni gasa.

Skupština: Rasprava o Južnom toku 

Projekat "Južni tok" Srbiji treba da omogući povećanje energetske bezbednosti, poručila je danas ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je napomenula da je Srbija uradila sve što je do nje kada je u pitanju taj projekat.

Predstavljajući poslanicima predloženi zakon o "Južnom toku", Mihajlovićeva je navela da su do sada urađeni studija izvodljivosti,generalni projekat i prostorni plan područja posebne namene.
"Projekat ‘Južni tok' Srbiji treba da omogući povećanje energetkse bezbednosti. Srbija se danas snabdeva gasom iz samo jednog pravca, to je pre svega čini nesigurnom , a sa druge strane, Srbija se opredelila da će vršiti gasifikaciju i koristiti gas mnogo više nego do sada", objasnila je ministarka.

Kako je istakla, "Južni tok" treba da obezbedi drugi pravac dotoka gasa, poveća energetsku stabilnost države, ali i da doprinese povećanju broja radnih mesta. Uz napomenu da je "Južni tok" ogroman međunarodni projekat koji je veoma značajan za Srbiju, Mihajlovićeva je istakla da će usvajanje predloženog zakona omogućiti da se posao eksproprijacije završi mnogo brže.

Predloženi zakon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi realizacije izgradnje sistema za transport prirodnog gasa "Južni tok" treba da ubrza eksproprijaciju zemljišta i pripremu terena za izgradnju tog gasovoda kroz Srbiju. Donošenjem posebnog zakona za "Južni tok" stvaraju se uslovu za pribavljanje potrebnih dozvola i izgradnju deonice tog magistralnog gasovoda kroz Srbiju, u koju će biti uloženo oko 1,7 milijardi evra.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak