Pobegao 'doktor Frankenštajn'

RTS 12.02.2013 13:43
Pobegao 'doktor Frankenštajn'


Turski doktor Jusuf Somnez, okrivljen za trgovinu organima u slučaju "klinika Medikus", nedavno pobegao iz Južne Afrike, rekao tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. Južna Afrika ne priznaje Kosovo i nisu mogli da ga izruče nepostojećoj državi, kaže Vukčević.Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je turski doktor Jusuf Somnez, okrivljen za trgovinu organima u slučaju "klinika Medikus", nedavno pobegao iz Južnoafričke Republike i osnovao kliniku za transplantacije organa u jednoj afričkoj državi.

"Somnez nam je nedavno umakao iz Južnoafričke Republike. Zbog toga što ne priznaje Euleksov pravni sistem, ova zemlja nije reagovala na zahtev za izručenjem. Južna Afrika ne priznaje Kosovo i nisu mogli da ga izruče nepostojećoj državi", rekao je Vukčević za Večernje novosti.

Vukčević je naveo da su on i tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević pokušali da spreče njegovo bekstvo, kada su dobili te podatke, ali je već bilo kasno. 

Tužilac za ratne zločine je naveo da bi okrivljenima za trgovinu organima otetih kosovskih Srba moglo da bude suđeno pred međunarodnim sudskim većem van Kosova i da bi bilo dobro da to bude pod okriljem UN.

"Po mom mišljenju, to će podsećati na slučaj 'Lokerbi' - pravna pravila domicilnog pravosuđa pred spoljašnjim sudskim većem, izvan teritorija sa kojih su potencijalni počinioci", rekao je Vukčević.

Vukčević je naveo i da je siguran da će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc "krenuti u reviziju" procesa protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koje je tribunal oslobodio optužbi za progon Srba iz Hrvatske 1995. godine.

"'Topnicki dnevnici' su ključni za reviziju postupka, ali i Bramercova mogućnost da svoj debakl bar delimično ispravi", rekao je Vukčević.

Istraga u nekoliko zemalja

Povodom istrage o trgovini organima, Vukčević je naveo da se upornim radom dolazi do osoba koje imaju saznanja o otmicama ljudi i o trgovini organima.

"Istraga se vodi u nekoliko zemalja. I ona koju vodi tim specijalnog tužioca EU Klinta Vilijamsona dobila je na kvalitetu i poprima novu dimenziju. Saradnja sa Euleksovim timovima za slučajeve 'Medikus' i 'trgovina organima' je izuzetno dobra", rekao je Vukčević.

Tužilac za ratne zločine rekao je da je sastanak u Briselu sa Vilijamsonom bio najsadržajniji do sada, i istakao da veruje u njegov tužilački instinkt, kao i da radi veoma profesionalno. On je podsetio da se istražuju događaji i zločini od 1998. godine do 2000. godine.

"Do svedoka medicinskih procedura veoma je teško doći. 'Darko' je izuzetak, ali se ne može slučaj graditi samo na jednom iskazu. Želimo da otkrijemo sve, mrežu, saradnike, prodaju. Došli smo do podataka da Albanci nisu bili sami u ovom zločinu. Pojavili su se i neki drugi željni novca, u sumanutom vremenu, oni su poput Jusufa Somneza", rekao je Vukčević.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak