Najveći izvoz iz Vojvodine, najveći uvoz iz Beogradskog regiona

24sata 10.02.2013 09:09
Najveći izvoz iz Vojvodine, najveći uvoz iz Beogradskog regiona


Najveće učešće u izvozu Srbije u protekloj godini imao je region Vojvodine - 36,4 odsto, dok je najveće učešće u uvozu imao Beogradski region - 44,1 odsto, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).Posle Vojvodine, najveće učešće u izvozu imao je Beogradski region - 24,1 odsto, Region Šumadije i Zapadne Srbije - 23,6 odsto, Region Južne i Istočne Srbije - 13,4 odsto, a oko 2,5 odsto izvoza je nerazvrstano po teritorijama.
 
Najveće učešće u uvozu, posle Beogradskog regiona, imao je Region Vojvodine - 30 odsto, Region Šumadije i Zapadne Srbije - 14,1 odsto, Region Južne i Istočne Srbije - 7,8 odsto, a oko četiri odsto uvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije. To znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvodjači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe.

Tu činjenicu treba imati u vidu prilikom tumačenja podataka po regionima. Na primer, uvoz nafte i gasa, najvećim delom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije, naveo je RZS.

Prema odsecima Standardne medjunarodne trgovinske klasifikacije u izvozu najveće učešće imali su žitarice i proizvodi od njih sa 838 miliona dolara, električne mašine i aparati - 831 milion, obojeni metali - 673 miliona, drumska vozila - 605 miliona i povrće i voće - 539 miliona.

Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu bili su nafta i naftni derivati sa 1,88 milijardi dolara, drumska vozila - 1,17 milijardi, prirodni gas - 1,1 milijarda, električne mašine i aparati - 819 miliona dolara i medicinski i farmaceutski proizvodi - 708 miliona.

Odsek nerazvrstana roba, u koji se uključuje i roba na carinskom skladištu, ima učešće u ukupnom uvozu 7,9 odsto.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak