ЦЕФТА наша сламка спаса

Дневник 06.02.2013 14:22
ЦЕФТА наша сламка спаса


Србија је у протеклој години, по подацима Републичког завода за статистику, остварила суфицит у размени са земљама ЦЕФТА-е од око 1,32 милијарде долара, што је резултат углавном извоза пољопривредних производа, као и извоза гвожђа и челика.У земље ЦЕФТА-е у 2012. највише смо извозили житарице, производе од њих, разне врсте пића, гвожђе и челик. Кад је реч о увозу – најзаступљенији су били камени угаљ, кокс и брикети, гвожђе и челик, електрична енергија, као и поврће и воће. Извоз Србије у посматраном периоду износио је 2,86 милијарди долара, а увоз 1,54 милијарде, што значи да је покривеност увоза извозом била 185,5 посто.

Србија је и у 2011. години имала суфицит у размени са земљама ЦЕФТА-е од око 1,5 милијарде долара, што је, такође, био резултат углавном извоза пољопривредних производа.

Регион ЦЕФТА-е је једно од ретких тржишта с којима Србија има континуирани суфицит у размени, односно на које више извози него што с њега увози, и по учешћу у укупном домаћем извозу, то тржиште је друго по значају, после ЕУ.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak