Dom u nijansama neba i mora

Večernje novosti 31.01.2013 17:05
Dom u nijansama neba i mora


U trendu su baš sve nijanse plave boje, od nežnih tonova neba preko mornarske i sivoplave do tegetSVAKE sezone poznati dekorateri izdvoje nekoliko boja koje postanu imperativ u enterijeru, a u 2013. godini glavni akcenat stavljen je na plavu.

Stručnjaci su se opredelili za ovu boju jer deluju otmeno, sofisticirano, ali emituju i hladnu energiju, pa je zbog toga dobro da se kombinuje sa toplim nijansama.

U trendu su baš sve nijanse plave boje, od nežnih tonova neba preko mornarske i sivoplave do teget.

Vrlo zanimljivo izgleda i kada se kombinuju sve ove nijanse, jer uprkos tome što su različite, izgledaju kao jedinstvena celina u ambijentu.

U zavisnosti od toga da li je svetlija ili tamnija, plava može da prostor učini većim ili ga vizuelno smanji.

Za velike i dobro osvetljene dnevne boravke, posebno kada je tavanica podignuta, dekorateri preporučuju kraljevske nijanse na jednom ili dva zida, kao i na draperijama ili većim dekorativnim komadima.

Ona se odlično kombinuje sa nameštajem snežno bele nijanse i čini ga upadljivijim.Ukoliko je soba mala i nedovoljno osvetljena, idealno rešenje za nju su zidovi u nebo plavom tonu, koji će joj dati "lepršavost", pa čak ni nameštaj tamnih boja neće delovati opterećujuće u estetskom smislu. Takođe, za hodnik, dečju i spavaću sobu ili trpezariju, preporučuju se popularne prugice u svetlim nijansama plave i bele boje.

Kada su u pitanju detalji, dekorateri savetuju poseban oprez, jer ova boja nije uvek "zahvalna" za kombinovanje. Snažni tonovi poput teget i mornarsko plave moraju da se "ograniče" jer privlače pažnju, pa ako je nekoliko stvari u ovoj nijansi, prostor deluje prenaglašeno i u vizuelnom smislu teško, umesto da bude udoban i prijatan.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak