Uređenje dečije sobe - Neka dete bira

Alo 14.01.2013 14:13
Uređenje dečije sobe -  Neka dete bira


Dečije sobe su višenamenski prostori u kojima mališanima treba obezbediti dobre uslove za spavanje, odmor, učenje i igru. Kvalitet prostora će zavisiti od same sobe, izbora nameštaja i njegove pozicije. Evo na šta treba obratiti pažnju.Uključite decu 


Kada se radi o izboru boja, oblika, to jest stila nameštaja, likova koje želite da uključite u dekoraciju sobe, poslušajte želje mališana. Iako ponekad nećete moći da im izađete u susret, unesite barem deo njih. Za mlade sportiste osigurajte enterijer u sportskom stilu, za ljubitelje crtaća enterijer s omiljenim likovima, koji se pojavljuju u obliku printa na nameštaju ili tapetama i slično. Budite maštoviti i kreativni, a u svemu tome neka vas vode vaša deca.

Radna zona

- Pravilno pozicionirajte radni sto. Važno je obratiti pažnju na njegov odnos s ulaznim vratima. Idealan međuodnos je onaj u kome dete, sedeći za stolom, ima kontrolu ulaza u sobu bez okretanja tela. Budite svesni da će svaki ulazak omesti njegovu koncentraciju, a naročito kada su mu vrata smeštena iza leđa.
- Osigurajte dovoljno fioka i polica za smeštaj školskih knjiga i pribora. Ne postavljajte ih na suprotan kraj sobe, jer time dovodite dete u situaciju da za svaku novu knjigu ili potreban pribor mora ustajati od stola.

Prostor za igru

Napravite dovoljno slobodnog prostora na sredini ili u određenom delu sobe za igru. Čak i u vrlo malim sobama, uz pravilan raspored, moguće je stvoriti igraonicu. Po potrebi postavite krevet na sprat, a ispod njega osigurajte slobodan prostor.

Uređenje dečije sobe -  Neka dete bira!

Mislite unapred


Osigurajte deo sobe koji će mališani kreirati prema svojim trenutnim željama ili raspoloženju. To je kutak s panoom po kojem mogu pisati, šarati, računati ili kačiti svoje likovne i literarne radove. Trudite se da sobu opremite fleksibilnim, mobilnim nameštajem, koji se lako nadgrađuje i dopunjuje potrebnim elementima. Potrebe dece se menjaju, pa će ovakvi elementi, iako skuplji pojedinačno, na kraju doneti uštedu.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak