Trikovi za veći prostor

Alo 03.01.2013 18:54
Trikovi za veći prostor


Mali prostori su poseban izazov za uređenje jer treba dobro izbalansirati sve što je potrebno za život, a da se ne zanemari estetika. Pogrešna boja zida ili komad nameštaja više lako mogu stvoriti haos u manjim prostorima. Evo šta dizajneri savetuju kako izbeći najčešće greške kod uređenja.Izbegavajte tamne boje
Ako koristite tamne boje u malim sobama, one zatvaraju prostor. Koliko kod voleli tamne nijanse, jednostavno ne možete tako da obojite zid, stavite tamni nameštaj i tepih. Ako morate, odaberite jednu stvar, recimo tepih, a zidove obojite u svetloplavu, zelenu, sivu ili neutralne tonove.

Ne ignorišite mere
Nameštaj u manjim prostorima mora biti pažljivo raspoređen. Tako prevelik kauč u manjoj sobi može zauzeti previše prostora, a premalena garnitura izgledaće smešno. Da biste stvorili balans, spojte manje i veće komade prema prioritetima.

Kombinacija za podove i zidove
Kada gledate po prostoriji, pogled obično prati i podove i zidove. U malim sobama upravo zato nije dobro stavljati kontrastne boje podova i zidova, već slične tonove kako bi se vizuelno spojili sa plafonom i delovali veći.

Količina nameštaja
Ne zatrpavajte prostor nameštajem, već odaberite ono što vam je stvarno potrebno. Dodajte detalje koji su vam dragi, poput fotografija ili biljaka, ali i oni treba da budu u manjoj meri jer će prostor u suprotnom delovati zagušeno.

Raspored
Bez obzira na to što većina ljudi voli da nameštaj stavi uza zid, ovo pravilo treba prekršiti i u manjim sobama. Sedeću garnituru ili stolice malo odmaknite od zida jer ćete tako stvoriti osećaj dubine.

Rasveta
Ako nemate dobru rasvetu možete se osetiti klaustrofobično. Izvore svetlosti postavite na više mesta i kombinujte po potrebi. Možete koristiti podne i stone lampe i dodati koju zidnu. Ogledala mogu biti od pomoći jer reflektuju svetlo.

Zavese
Prozori u manjim sobama treba da ostanu što vidljiviji, te nemojte koristiti teške i neprozirne tkanine ili dekore koji će prekriti gornji deo zida i okvira. Radije odaberite prozračne tkanine u svetlijim tonovima i jednostavnih krojeva.

Iskorišćenost prostora
Ikoristite zidove da postavite police ili ormariće koji mogu savršeno odgovarati ako se rade po meri. Tako možete dobiti više prostora na podu, odnosno u samoj sobi.

Tepih uskladite sa bojom zida, opremite se policama i postavite više izvora svetlosti

Tepih uskladite sa bojom zida, opremite se policama i postavite više izvora svetlosti
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak