Cene i dalje rastu

Novi magazin 27.12.2012 21:43
Cene i dalje rastu


Iako kurs evra miruje, gorivo je jeftinije, padaju carine i nameti za uvoz, u trgovine pristižu novi cenovnici pa će tako nove cene nekih namirnica, više od sedam do 15 odsto, važiti posle božićnih praznika.Uzalud potrošači u Srbiji očekuju da cene namirnica počnu da padaju. Razloga za to ima: dinar je šest odsto jači nego letos, litar goriva vredi čak pet dinara manje nego u avgustu, prisutan je pad prometa koji u slučaju pojedinih artikala iznosi i 60 odsto, pišu Večernje novosti.

Iako ne postoje ekonomski razlozi za poskupljenja, najave novih cenovnika za Novu godinu pristižu. Ne pomaže ni spuštanje carina i posebnih nameta na uvoz proizvoda iz EU. Očigledno je da će ta mera, kroz manju prodaju, ozbiljno koštati domaće proizvođače, ali i da neće pomoći ovdašnjim kupcima da pazare jeftinije.

Kako je najavljeno, od Božića su na snazi novi, viši cenovnici pića, slatkiša, zimnice...Povećanje cena biće od sedam do 15 odsto. I sa pijaca stižu slične najave. Krompir je, već sada, po ceni skoro sustigao uvoznu pomorandžu, a skuplje ćemo, čim dočekamo Novu godinu, plaćati i sav zeleniš, kao i domaće i uvozno voće.

- Rast cena u dinarima posledica je liberalnije monetarne politike - kaže  Aleksandar Stevanović, ekonomista. - Sa inflacijom koja proteklih deset godina prosečno iznosi deset odsto centralna banka se može izboriti. Posledice bi bile kratkoročne, kroz smanjenje privredne aktivnosti, jer bi zaduživanje bilo skupo, a i nezaposlenost bi porasla. Na duži rok, takva borba sa inflacijom bi se isplatila, jer za privredu jedne zemlje stabilnost valute je veoma važna. U takvim okolnostima i srpska privreda bi bila fleksibilnija.

Kupci, kroz manji promet, ipak kažnjavaju trgovce. Prosečan pad prometa na godišnjem nivou iznosi deset odsto, mada trgovci nezvanično priznaju i da je taj pad mnogo veći - 25 odsto.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak