Najbolji saveti kako da vam hakeri ne provale lozinku

Vesti 27.12.2012 19:15
Najbolji saveti kako da vam hakeri ne provale lozinku


Svi se potajno plašimo da neko ne "provali" našu lozinku i upadne u naš kompjuter. Da biste, što je više moguće, sprečili takav scenario, pročitajte šta je najbolje da uradite, da sprečiti krađe baza podataka. Otežajte hakerima provaljivanje vaše lozinke!Ako hakeri već skinu baze podataka koji sadrže lozinke, te bi lozinke trebalo da budu šifrovane. Na primer, ako je vaša lozinka 'hello', ona će u bazi biti snimljena kao "$1$r6T8SUB9$Qxe41FJyF/3gkPIuvKOQ90". Kako bi razbio ovu šifru, haker mora da 'hrani' kombinacijama algoritam za dešifrovanje sve dok ne nađe niz koji odgovara šifrovnoj lozinki. 

Upravo zato je bitno da vaša lozinka bude što duža. Naime, hakeru čiji algoritam radi 1.000 usporedbi u minuti, trebaju tri do tri i po sata da razbije jednostavnu lozinku od pet slova, poput "fpqzy". Povećanje broja znakova u lozinki na 20 povećava vreme potrebno za razbijanje šifre na 6.500 biliona stoleća, piše Guardian. 

Kako upamtiti 20 znakova?!

Tu je i 'problem' predvidljivosti: smišljajući lozinke svi više-manje koristimo svoje ime ili prezime ili ime ljubimca, menjajući slovo o za 0, itd... Zato je najbolja ona lozinka u kojoj su slova i brojke zaista nasumično izabrani. Međutim, i tu postoji problem: onda vi ne možete da zapamtite lozinku.

Dakle, lozinku se može zapisati na papirić (protiv čega je baš svaki stručnjak za sigurnost), a možete i skinuti jedan program koji bi vam mogao olakšati život. To je LastPass Password Manager, piše Guardian, koji čuva sve vaše lozinke za sve stranice koje posećujete (Fejsbuk, forumi, mejlovi...). 

I Pasvord Menadže treba otvoriti lozinkom - ali lakše je pamtiti tu jednu, nego 20-ak ostalih lozinki koje imate.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak