Način na koji uređujete dom govori o vašoj ličnosti

B92 21.12.2012 15:41
Način na koji uređujete dom govori o vašoj ličnosti


Da li ste ikada razmišljali o tome da način uređenja vašeg doma otkriva puno o tome kakva ste ličnost? Odabir boja, stila i određenih elemenata u prostoru, otkriće sklonosti i osobine, kojih možda niste niti svesni!Postoji mnogo faktora koji utiču na uređenje doma. Najznačajnije su svakako vaše lične sklonosti i želje propraćene finansijskim mogućnostima. Kako biste sagledali neke od njih, razmislite o bojama i stilu uređenja koji vas oduševljavaju, raznovrsnosti ili jednoličnosti odabranih materijala, količini svetlosti koja vas zadovoljava, želji za zatvaranjem ili otvaranjem prostora, kreativnom redu ili neredu koji ostavljate za sobom, potrebom za zamračivanjem prostora, improvizaciji ili težnji kompletnim rešenjima u prostoru, vrsti tkanina s kojima želite biti u dodiru, dilemi između estetskih i funkcionalnih vrednosti u traženom trenutku, potrebi da sledite trendove ili ostanete verni sebi i vanvremenskim rešenjima...

Odabir boja u enterijeru otkriće neke od vaših osobina. Crvena je najsnažnija boja i biraju je osobe čvrstog karaktera, željne uzbuđenja i akcije, kao i tople i srdačne osobe. Zelena je omiljena boja smirenih osoba i ljubitelja prirode, a često će je odabrati i oni koje teže smanjenju aktivnosti i opuštanju. Ružičasta je najčešće ženska boja, ali se povezuje s osobama koje su sretne, srdačne i pouzdane. Odabir plave boje otkriva staloženu i tihu osobu, ali odabraće ju i oni kojima je dom oaza u užurbanoj svakodnevici. Žuta boja predstavlja otvorenu, pozitivnu i optimističnu osobu dok se pojedinci koje vole komociju i zadovoljstvo odlučuju često za smeđe tonove. Ljubičasta vas otkriva kao osobu koja teži otmenosti, visokom položaju i luksuzu. Aktivnost, toplina i širenje pozitivnih vibracija odlike su ljudi koji biraju narandžastu boju, a hrabrost, sofisticiranost i elegancija krase osobe koje uživaju u crnoj. Bela se povezuje s predanim i iskrenim, a siva s uravnoteženim osobama.

Stil uređenja takođe mnogo toga govori o vašim osobinama. Ukoliko ste se odlučili za ambijentalni stil otkrićete da ste opuštena osoba koja ne vodi brigu o tuđem životu, već isključivo sopstvenom. Ne želite da se ističete već uživate u svom svetu s porodicom i prijateljima. Rustični stil će otkriti zaljubljenike u prirodu s dozom fine romantike, koju osim u svakodnevni život, unose i u svoje okruženje. Retro stilovi su omiljeni osobama koje se često prisećaju prošlosti, ali ga biraju i oni koji žele da unesu eleganciju i raskoš nekih prošlih vremena i istaknu svoju poziciju u društvu. Minimalizam je tipičan izbor praktičnih i poslovnih ljudi, koji ovakvim načinom uređenja lako održavaju red i preglednost. Izbor ovog stila predstavlja osobu koja je tipični predstavnik savremenog užurbanog načina života.

Jednolično odabrani tonovi i materijali ukazuju na mirnu osobu koja ne traži da bude u centru pažnje u svojoj okolini, već je usmerena na sebe i bliske osobe. Raznovrsnost boja i materijala karakteriše aktivne i znatiželjne osobe koje je teško smiriti. U velikim otvorenim i povezanim prostorima s puno svetla, uživaće pojedinci koji su otvoreni za upoznavanje novih ljudi, druženja, hrabar ulazak u nove poslovne zahvate te su otvoreni i iskreni prema drugima. Nesigurnost i strah koje nosite možda još iz djetinjstva, povučenost te naglašena individualnost, osobine su koje se vežu uz opuštenost u manjim prostorima, željom za zatvaranjem vrata i odvajanjem funkcionalnih grupa u stanu te potrebom za boravkom u prostoru s manjom količinom svjetlosti.

Kreativne osobe ljubitelji su ambijentalne rasvjete, za razliku od onih, sklonijih racionalnom razmišljanju, koji će ćešeće koristiti centralnu. Nesigurne osobe težit će zamračivanju prostora, a nervozne osvjetljivanju.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak