У Србији највећи привредни пад у региону

РТС 19.12.2012 18:50
У Србији највећи привредни пад у региону


Србија ће у овој години имати пад од два одсто БДП-а, што је највећи пад у југоисточној Европи, објавила Светска банка.Процењује се да ће српска привреда идуће године имати највиши раст у региону, два одсто. На раст БДП-а највише ће утицати производња у "Фијату" и његови добављачи, као и опоравак пољопривреде, поручују из те банке.

Светска банка објавила је да ће Србија у овој години имати пад од два одсто бруто домаћег производа (БДП), што је највећи пад у југоисточној Европи, али је и проценила да ће српска привреда идуће године имати раст од два одсто, највиши у региону.

Главни економиста Светске банке за Србију Лазар Шестовић каже да је ово је била лоша година за Србију, као комбинација политичке низвесности и лоших временских услова.

Србија годину завршава као неславни рекордер, са највећим привредним падом у региону. Утеха је што Светска банка се за идућу годину највећи раст предвиђа управо за српску економију.

Шестовић је на конференцији за новинаре рекао да је процена раста економије у Србији за идућу годину конзервативна и да раст може бити и већи.

Он је навео да ће на раст БДП-а највише утицати производња у "Фијату" и његови добављачи, као и опоравак пољопривреде.

Према његовим речима, у Србији је у октобру забележен највећи раст извоза од 1999. године, што је превасходно резултати извоза "Фијатове" фабрике.

"Надамо се да ће у наредној години бити још таквих извозника", рекао је он и напоменуо да мисли на започете инвестиције каква је "Бенетон", али и да ће прорадити Железара "Смедерево".

Шестовић је оценио да ће у Србији наредне године доћи и до раста запослености. "То ће бити резултат раста броја запослених у приватном сектору, а могуће смањење у јавном сектору довешће до раста запослености", додао је Шестовић.

Према редовном извештају Светске банке за шест земаља југоисточне Европе (Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, Албанија и Косово), предвиђено је да ће курс ка трајном опоравку тих земаља у 2013. у најбољем случају бити успорен, уз значајне ризике.

Ризик од раста цена хране

Водећи економиста Светске банке Жељко Богетић каже да проблем у 2013. могу представљати ризици по питању опоравка еврозоне и високе цене стандардизованих производа на међународном тржишту, као и ризик од новог шока цена хране.

"У овом крхком окружењу потребно је да владе на западном Балкану спроводе реформе које доприносе дугорочном расту и отварању нових радних места", истакао је Богетић који се из Вашингтона новинарима обратио путем видео-линка.

Светска банка је владама шест земаља југоисточне Европе препоручила да раде на смањењу фискалног дефицита, јавног дуга, доцњи у јавном сектору и на јачању финансијске дисциплине, као и убрзању структурних реформи.

Представници Светске банке оценили су да додатни ризик за земље Западног Балкана представља могући шок од раста цена хране, што би могло да повећа сиромаштво и изврши додатни притисак на средњу класу.

Шеф канцеларије Светске банке за Србију Лу Брефор истиче да ће се прогнозе о опоравку ће се остварити уколико не буде неповољних времеских услова као ове године и уколико се спроведу реформе.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak