Socijalne korpe za pliće džepove

Večernje novosti 18.12.2012 21:25
Socijalne korpe za pliće džepove


Uskoro će radnje ponuditi jeftinije artikle kako bi pomogli najsiromašnijim građanima. Ministar trgovine Rasim Ljajić: To je dogovor sa proizvođačima hrane i trgovcimaSOCIJALNE korpe sa osnovnim namirnicama po povoljnijim cenama, stižu, posle Nove godine, u trgovine. Kako za „Novosti“ najavljuje ministar trgovine Rasim Ljajić, država će dogovorom sa proizvođačima hrane i trgovcima pokušati da obezbedi cenovnu stabilnost tržišta.

Kodeks o vrednosnim principima i načelima razvijanja slobodnog tržišta, afirmaciju društveno odgovornog ponašanja, uz brigu o socijalno najugorženijim kategorijama stanovništva, kako kaže ministar trgovine, biće potpisan 26. decembra. Ispod ovog dokumenta naći će se parafi predstavnika Ministarstva trgovine kao i proizvođača hrane i trgovaca.

- Socijalne korpe su samo nastavak te priče - ističe ministar trgovine. - To je dogovor između Ministarstva trgovine, proizvođača i trgovaca, da se iz svake gruge osnovnih namirnica izdvoji po jedan artikal i ponudi po povoljnijoj ceni. Želimo da izbegnemo administriranje i državno uplitanje, ali moramo nešto da učinimo da, kroz dogovor, obezbedimo cenovnu stabilnost tržišta.

Namirnice iz socijalne korpe, međutim, neće kupovati samo najugroženiji, već svi građani. Ni dosadašnja Uredba o limitiranju trgovačke marže na osnovnim proizvodima, nije bila namenjena isključivo siromašnim građanima.

- Hleb „sava“ ni dosad nisu kupovali samo ugroženi, već svi, tako da se ne možemo vraćati na bonove, tačkice i slične metode - kaže ministar Ljajić. - Trebalo bi nam minimum dve godine da uradimo korpu samo za najugorženije, a, s druge strane, to bi bila i diskriminacija. Suština je da se proizvođač hrane odrekne dela zarade kod jednog proizvoda iz svog asortimana.

Sa predlogom ovog kodeksa, kako je rekao ministar Ljajić, slaže se većina proizvođača, a ideja da se dođe do takvog dogovora potekla je upravo od pojedinih trgovaca. Nijednoj trgovinskoj kući, naime, nije odgovarala Uredba o ograničenju marži, koja im je, kako su više puta isticali, donela samo „minuse“.

Da li će posle ukidanja limita trgovačke zarade kod osnovnih namirnica, cene ostati iste i šta će se konkretno naći u socijalnim korpama, niko od trgovaca sada ne želi da komentariše. Za neke prometnike to su artikli koji su i sada obuhvaćeni uredbom o maksimiranju marži, dok drugi ističu da se čeka razgovor sa ministrom trgovine.

- Nakon ukidanja uredbe cene će formirati samo tržište, jer na njih ne utiču samo trgovci i trgovačke marže, već i proizvođači i njihove marže - smatra većina trgovaca. - Zato je teško garantovati da će cene ostati na potpuno istom nivou od Nove godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak