Srbiji 200 miliona evra od Južnog toka

Akter 07.12.2012 17:30
Srbiji 200 miliona evra od Južnog toka


Srbija će od svojih delova tranzitnih taksi gasovoda Južni tok imati oko 200 miliona evra prihoda, izjavio je Ljubomir AksentijevićSpecijalni savetnik u Ministarstvu energetike Ljubomir Aksentijević je takođe najavio i da će simbolični radovi u Srbiji na tom projektu početi 20. decembra.

Prvi radovi na gasovodu „Južni tok” počeće danas na kompresorskoj stanici „Ruskaja” u Krasnodarskoj oblasti na jugu Rusije, dok izgradnja tog gasovoda u Srbiji treba da počne, kako je kazao Aksentijević, 20. decembra postavljanjem kamena temeljca jedne kompresorske stanice u Banatskom donjem selu.

„To je simbolični početak radova. U naredne tri godine će prve cevi biti gotove, a sledeće dve godine druga polovina”, objasnio je Aksentijević, navodeći da već 60 godina nije bilo takve investicije na ovim prostorima.

Izgradnja gasovoda, kako je istakao, Srbiju čini tranzitnom zemljom prema Evropi, a to će doneti veoma značajne ekonomske efekte.

Aksentijević je istakao i da izgradnja gasovoda kroz Srbiju državu i građane Srbije „neće koštati ni belog dinara”, a da će biti dobijeni direktni ekonomski efekti.

On je dodao da će 2.000 ljudi biti angažovano na građevinskim radova, u kojima će učestvovati srpske firme, da će Srbija od njenih delova tranzitnih taksi imati prihode od oko 200 miliona evra, a da će biti i smanjena zavisnost od nedostatka gasa.

Upitan da li će biti uticaja na cenu gasa, Aksentijević je objasnio da će doći do poboljšanje cena gasa u odnosu na snabdevanje „Srbijagasa”.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak