Spisak firmi koje pljačkaju građane

Blic 04.10.2012 09:30
Spisak firmi koje pljačkaju građane


Petnaestak velikih kompanija iskoristilo je gužvu oko PDV-a i odlučilo da za mnogo više od dva odsto podigne cene svojih proizvoda. Pravdaju se poskupljenjem sirovina zbog suše, dizanjem akciza, nestabilnim dinarom.Na spisku proizvođača koji će u toku oktobra poskupeti svoju robu nalaze se pretežno konditori, proizvođači mleka i mlečnih proizvoda, namaza i mesnih prerađevina.

Tako je, primera radi, Kikindska industrija mleka, kako saznaje “Blic”, trgovcima poslala nove cenovnike po kojima će, nezavisno od rasta PDV, mleko i proizvodi od mleka poskupeti za četiri odsto, dok će „Meggle“, „Somboled“, „Mlekara Loznica“ poskupeti svoje mlečne proizvode u rasponu do tri odsto. Namazi „Omnica“ i „Inveja“ će čak biti skuplji za 10 odsto.


Konditori poput „Pionira“ i „Baninija“ koriguju u oktobru, kako saznaje “Blic”, naviše svoje slatkiše u rasponu od 3 do 7 odsto.


Ovakva statistika i ne bi bila toliko zabrinjavajuća da je to početak i kraj poskupljenja jer pojedini proizvođači ne isključuju mogućnost da će trgovcima poslati još paprenije cenovnike.


I oni se žale

 

Klikni za uvećanje (+)

Radojko Stanić, vlasnik „Baninija“, kaže za “Blic” da su svi inputi porasli mnogo više nego što je ovaj proizvođač korigovao cene.

 

 

- Poskupeo je šećer, biljna mast, energija, tako da je prozivanje bilo kog proizvođača za neopravdano podizanje cena neozbiljno, pogotovo u delu prehrambene industrije gde je velika konkurencija. Ne postoji čaroban štapić da po istoj ceni napravite proizvod sa skupljim inputima - kaže Stanić i dodaje da proizvođači rade sa sve manjim maržama, pa samim tim im je i sve manja zarada, ali da, ipak, svako nastoji da ostvari bilo kakav profit.


Stanić, međutim, ne isključuje mogućnost ni novih poskupljenja slatkiša, navodeći da svaki odgovoran proizvođač iz dana u dan prati promene na tržištu i u skladu s tim se i ponaša.


- Neka mi ministar kaže koliki će za mesec dana biti kurs, inflacija, cene sirovina i onda ću i ja unapred reći do kada neće biti poskupljenja - tvrdi on.

 

Protesti zbog skoka cena hrane

 

Na društvenim mrežama i u komentarima na tekstove na njuz sajtovima koji se odnose na pokupljenja brojni građani kao rešenje predlažu - bojkot prodavnica.
Pominju se slični primeri iz sveta kada su građani izlazili na ulice zbog velikih poskupljenja hrane, komunalija, goriva...


Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović zatražio je od Vlade da vrati cene osnovnih životnih namirnica u narednih 15 dana, koje su neopravdano poskupele.


- Povećanjem PDV-a nisu obuhvaćene osnovne životne namirnice, tako da je povećanje cena ovih dana neopravdano. Daćemo Vladi 15-20 dana da vrate cene na nivo koji je bio pre 1. septembra, a ukoliko to ne učini, pozvaćemo ljude na masovne proteste u svim gradovima Srbije - rekao je Orbović.


On je podsetio da je pasulj u septembru prošle godine koštao 200 dinara, a u septembru ove 300 dinara, mleko je sa 57,9 dinara poskupelo na 69,9, cena jogurta je sa 87,9 otišla na 93,35, dok su jaja sa 143,9 dinara poskupela na 169,99 dinara. Piletina je pre godinu dana koštala 246,9 dinara, a danas košta 344 dinara, svinjski but je sa 459,9 povećan na 649,99, juneći but na 687,68 dinara...
I udruženja potrošača smatraju da nije bilo ekonomske opravdanosti za novi talas poskupljenja i navode da je pravi razlog viših cena zloupotreba monopola.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak