Parada gladnih!

Alo 04.10.2012 08:16
Parada gladnih!


Dva od tri najveća sindikata u Srbiji potvrdila su juče da će izvesti Srbiju na ulice ukoliko Vlada Srbije pregovorima sa domaćim proizvođačima i hitnim merama ne reguliše podivljale cene u Srbiji.

Predsednica ASNS-a Ranka Savić istakla je za „Alo!“ da je usvojena odluka o pripremi protesta koji bi mogli da počnu već za 15 dana, kao i da su uputila pozive i drugim sindikatima!
- Odgovore sindikata čekaćemo do naredne srede, a ukoliko ne žele da nam se pridruže, proteste ćemo organizovati sami. Do sada nam je pozitivno odgovorio Industrijski sindikat. Isplanirali smo da protest traje najmanje 30 dana, i to u svim gradovima Srbije, pri čemu će centralni protest biti u Beogradu. Vladi ćemo ispostaviti zahteve ne samo u vezi s neopravdanim povećanjem cena već i šire zahteve za unapređenje socijalnog položaja radnika. Sindikati više ne smeju da ćute jer proizvodni radnici zbog ovakvih cena i niskih plata nemaju više ni za hleb - izjavila je Savićeva. S obzirom na to i da je i poslanica u parlamentu, ona je najavila i da će kroz poslaničke odbore tražiti podršku svojih kolega za unapređenje položaja radnika. Predsednik Samostalnog sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović prvi je najavio opšte proteste, a njegova odluka se nije promenila ni posle jučerašnjeg sastanka sa ministrom trgovine.
- Ili će se cene vratiti na prethodni nivo, ili će se plate povećati, ili će ogroman broj građana izaći na ulice gradova Srbije - poručo je Orbović dodajući da je na sastanku ugovoreno da od petka taj sindikat zajedno sa ministrom počne razgovore sa proizvođačima i trgovcima.

- Takođe, tražimo da se cene koje su podigle lokalne samouprave, a koje se najviše odnose na poskupljenja komunalija i GSP-a vrate na prethodne - poručio je Orbović.
Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je juče za „Alo!“ da je vlada učinila sve što je mogla:
„Intervenisali smo iz robnih rezervi, omogućili bescarinski uvoz za neke životne namirnice i ograničili izvoz nekih poljoprivrednih proizvoda. Sindikat i sve ostale ekonomske stručnjake pitam: ‘Šta to još država može da uradi što već nije?‘“
U sindikatu „Nezavisnost“ za sada nemaju nameru da se pridruže kolegama već najavljuju da će se ovim povodom boriti na sednicama Socijalno-ekonomskog saveta.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak