Kragujevac: I pored Fijata teško

B92 02.10.2012 06:48
Kragujevac: I pored Fijata teško


Prosečna plata u Kragujevcu za godinu dana povećana je svega nešto više od 2.000 dinara, dok su troškovi života za to vreme porasli.Pokretanje serijske proizvodnje u Fijatu u Kragujevcu možda je izneverilo neka lična očekivanja Kragujevčana.

A da je kupovna moć građana slaba, pokazuje i sve veći broj praznih lokala za izdavanje.

Porodica Lazarević živi od dve prosečne plate. Pelene i garderoba za blizance, ali i hrana, najveća su stavka u budžetu ovog bračnog para. Kako kažu, sa tim se bore kupovinom na akcijama u megamarketima.

"Letos smo se ponovili, kupili smo novu garnituru, plazma televizor, promenili jedan prozor i bili na letovanju. Sve to zahvaljujući refinansirajućem kreditu, čekovima, karticama, nekom crnom fondu za ne daj bože", kaže Marija Milojević Lazarević.

Iako se očekuje da oporavi srpsku privredu, novi "fijat 500L" je, za prosečnog Srbina, pa i onog koji ga proizvodi, za sada samo san. To potvrđuje i Zoran Marković, predsednik sindikata Fijat automobili Srbija, koji kaže da pregovaraju sa rukovodstvom o povećanju plata.

"Ako upoređujemo Poljsku i Italiju, mi smo mnogo ispod proseka, ali prema našim standardima to je ipak republički prosek. U Srbiji niko nije zadovoljan, tako da ni Fijatovi radnici nisu zadovoljni, ali očekujemo da će u narednom periodu povećavanjem proizvodnje i kretanjem svih ovih dešavanjima u Srbiji situacija da se popravi", kaže Zoran Marković.

I dok veća konkurencija daje niže cene, dolazak velikih šoping centara ili slaba kupovna moć građana doveli su do toga da veliki broj lokala bude prazan, pa su u samom centru grada kirije minimalne, a, kako saznajemo, ima i onih koji se izdaju samo uz plaćanje komunalija.

"Veliki zakupi ne mogu da održe poslovanje. Mala je kupovna moć, slabija je trgovina nego što je bila ranije i onda se borimo da zajednički imamo umerene kirije da bi ljdi mogli da posluju", kaže Nadežda Lazić, direktorka TPC Radnički.

A troškovi života rastu. Pored svakodnevnih poskupljenja, u proteklih godinu dana poskupeli su i zakupi stanova. Veliki broj stranaca i povećana potražnja uslovili su da stanovi budu čak za trećinu skuplji u odnosu na isti period lane.

"Cene koje su bile po 150 sada su već 200 evra, a naše porodice nisu finansijski moćne da plate tu cenu, zato traže manje kuće, od 50, 60 kvadrata na periferiji jer ono što oni mogu da plate to je do 100 evra", Irena Stefanović, agencija "Stefanović".

Pune bašte kafića i restorana u centru Kragujevca na prvi pogled mogu da prevare, jer podaci govore da gradska toplana od građana za grejanje potražuje 434 miliona, dok dug za struju iznosi blizu tri milijarde dinara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak