Sukobi ispred američke ambasade u Kairu

Radio 021 13.09.2012 19:38
Sukobi ispred američke ambasade u Kairu


Demonstranti koji ispred američke ambasade u Kairu protestuju zbog filma koji se izruguje islamu, sukobili su se danas sa policijom, koja je upotrebila suzavac da rastera gomilu.Prema podacima ministarstva zdravlja, 13 osoba povređeno je u sporadičnim sukobima koji su počeli protekle noći. Sukobi su počeli kada su demonstranti "bacili kamenje i molotovljeve koktele na snage reda zadužene za bezbednost ambasade", saopštilo je egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Državna televizija direktno prenosi dogadjaje ispred američke ambasade, a na snimcima se vidi veliki broj blindiranih vozila. Egipatska vlada pozvala je sinoć stanovništvo na "uzdržanost" u izražavanju "besa" zbog filma o islamu koji je naišao na žestoke kritike i nove tenzije izmedju muslimana i Kopta.

Identitet autora filma "Innocence of Muslims" je nejasan. Prema egipatskoj štampi i radikalnim muslimanskim krugovima, iza njega stoje Kopti iz SAD. Film, snimljen uz mali budžet i sa amaterskim kostimima i konfuznim scenarijom, govori o životu proroka Muhameda koga, pored ostalog, optužuje za homoseksualnost i pedofiliju.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak