Ubijen američki ambasador u Libiji

RTS 12.09.2012 16:27
Ubijen američki ambasador u Libiji


Američki ambasador u Libiji i još tri službenika ubijena u napadu radikalnih islamista na konzulat SAD u Bengaziju. Neredi i u Kairu. Nasilje usledilo posle prikazivanja filma koji je pšroducirao pastor Teri Džons. Vašington najavljuje osvetu, radikalni islamisti intifadu.Četiri osobe, uključujući i američkog ambasadora, ubijene u napadu radikalnih islamista na američki konzulat u Bengaziju. Napadnuta i američka ambasada u Kairu.


"Ambasador i još tri službenika ubijena su kada je naoružani muškarac ispalio granatu iz ručnog raketnog bacača", rekao je neimenovani zvaničnik američke ambasade. 

Zamenik libijskog ministra unutrašnjih poslova Vanis el Šari, ranije je rekao da je ostalo osoblje konzulata evakuisano i nalazi se na bezbednom mestu. Rulja je zgradu ambasade gađala i projektilima sa susedne farme.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton najavila je oštar odgovor Vašingtona na napade na američka diplomatska predstavništva u Kairu i Bengaziju, navodeći da SAD promovišu versku toleranciju, ali i da će učiniti sve kako bi se ovakvi napadi u bodućnosti sprečili.

Predstavnik policije u Bengaziju rekao je američkoj televiziji Si-Bi-Es da je libijsko obezbeđenje konzulata pokazalo rulji gde se nalazi ambasador, pošto su ga na početku protesta sklonili iz zgrade na sigurno mesto.

Američki analitičari se pitaju i zašto u zgradi konzulata nije bilo marinaca, koji svuda u svetu obezbeđuju diplomatska predstavništva SAD, već je angažovano lokalno obezbeđenje.

Si-Bi-Es navodi da se među poginulima nalaze i dvojica marinaca, ali da se ne zna da li su oni bili deo obezbeđenja konzulata ili su stigli neposredno pred napad.

Prema navodima libijskih vlasti ambasador Kris Stivens je došao u Bengazi na sastanak sa predstavnicima naftnih kompanija.

Kris Stivens je prvi američki ambasador koji je poginuo na dužnosti od 1979. godine.

Fotografija tela Krisa Stivensa

Nasilje u Bengaziju i Kairu izbilo je posle prikazivanja filma "Nevinost muslimana" konroverznog američkog pastora Terija Džonsa, čije su najave da će spaliti Kuran, pre dve godine, izazvale talas nasilja u Avganistanu.

Neredi u ova dva grada, slučajno ili ne, poklopili su se i sa pozivom lidera Al Kaide Ajmana al Zavahirija, koji je muslimane pozvao na seriju osvetničnih napada na Amerikance zbog ubistva jednog od vođa radikalnih islamista u Jemenu.

Napad u Bengaziji izveli su lokalni Salafisti, čiji je uticaj značajno porastao, posla pada režima Moamera al Gadafija, u dobroj meri i jer su ih zdušno naoružavale države poputa Katara i Saudijske Arabije.

Neredi u Bengaziju

Njihov bes izazvao je film čiju je produkciju podržao pastor Teri Džons. "Nevinost muslimana", koji je režirao Izraelac, postavljen je pre 24 časa na sajt jedne od koptskih organizacija u Egiptu, i u njemu je prorok Muhamed prikazan kao promoter pedofilije.

U Kairu je ambasadu napalo oko 2.000 ljudi, ali nisu uspeli da pređu zidine kojima je opkoljena američka ambasada. Jedan od demonstranata, ipak, uspeo je da se dočepa američka zastave i zapali je.

U oba napada, demonstranti su vikali "Alahu ekbar", "Nema Boga do Alaha i Muhamed je njegov prorok", a u Bengaziju se klicalo i Osami bin Ladenu.

Napad na ambasadu u Kairu

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak