11 godina od napada na Njujork i Vašington

Kurir 09.09.2012 16:19
11 godina od napada na Njujork i Vašington


U terorističkim napadima na Njujork, Vašington i Šenskvil, gde je pao četvrti oteti avion nakon intervencije putnika, poginulo je gotovo 3.000 ljudi.Komemorativnim skupovima i molitvama, Amerikanci će u utorak obeležiti 11 godina od terorističkih napada u kojima je, 11. septembra 2001, život izgubilo gotovo 3.000 ljudi. Američki predsednik Barak Obama prisusuvovaće većem broju komemorativnih manifestacija u i oko Vašingtona.

Predsednik i prva dama Mišel Obama obeležiće godišnjicu napada u utorak ujutru minutom ćutanja, a potom će prisustvovati memorijalnom skupu u Pentagonu. Tokom popodneva, predsednik će posetiti ranjene vojnike i njihove porodice u vojnom medicinskom centru Volter Rid u Vašingtonu. Potpredsednik SAD Džo Bajden održaće govor na komemoraciji u memorijalnom centru u Šenksvilu u Pensilvaniji, u znak sećanja na žrtve "leta 93", aviona koji se srušio kada su putnici savladali otmičara koji je leteo prema Vašingtonu.

U Njujorku, američka državna sekretarka za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano prisustvovaće komemoraciji u Nacionalnom memorijalnom centru 11. septembar. Kao i svake godine, minutom ćutanja u 8.46, 9.03, 9.59 i u 10.28 po lokalnom vremenu, biće obeleženi trenuci kada su dva aviona udarila u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, a potom i vreme kada su se kule srušile. U Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu, 11. godišnjica terorističkih napada na SAD biće obeležena molitvama, umesto većim komemorativnim skupovima na kojima su proteklih godina učestvovali visoki zvaničnici.

U terorističkim napadima na Njujork, Vašington i Šenskvil, gde je pao četvrti oteti avion nakon intervencije putnika, poginulo je gotovo 3.000 ljudi. U samoubilačkom napadu otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu 11. septembra 2001. poginule su 2.752 osobe. Među 2.977 ljudi poginulih 11. septembra u Njujorku, Pentagonu i u Pensilvaniji je i 37 policajaca iz Njujorka i Nju Džersija.

Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dva tornja visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su potpuno srušena. Optuživši Osamu Bin Ladena, vođu islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana. Bin Laden je ubijen u operaciji američkih specijalaca u maju 2011. u Pakistanu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak