SAD obučavaju sirijske pobunjenike

Blic 08.09.2012 22:00
SAD obučavaju sirijske pobunjenike


Vašington daje oružje saveznicima u Zalivu, koji ga dalje prosleđuju pobunjenicima u Siriji, preko operativaca CIA.Američki predsednik Barak Obama šalje još veći broj špijuna i diplomata na tursku granicu sa Sirijom radi obučavanja sirijskih pobunjenika i intenziviranja potrage za militantima Al Kaide koji sada čine veliki deo opozicionih snaga, piše sajt “Antivor” (Antiwar.com).

Već mesecima, američka obaveštajna agencija CIA ima svoje ljude u regionu koji prebacuju oružje iz trećih zemalja kao što su Saudijska Arabija i Katar.

Oni su tu da spreče da pomoć Sjedinjenih Američkih Država i saveznika padne u ruke islamskih ekstremista, koji, takođe, žele da zbace režim predsednika Bašara al Asada.

Međutim, prema pisanju "Vašington posta" i "Los Anđeles tajmsa", koji se pozivaju na izvore u trećim zemljama i na obaveštajce, SAD ne znaju ko dobija oružje i novac.

"Vašington post" opisuje ovo pojačano američko prisustvo na turskoj granici kao deo Obaminog plana “ da pomogne pobunjenicima prvo u vojnom smislu, ali bez direktnog slanja oružja, i u političkom smislu da pobedi unutrašnje neprijatelje, odnosno finansijski snabdevene i dobro organizovane islamske militante koji su došli u Siriju iz Iraka i drugih delova Persijskog zaliva.

Ipak, ne može se reći da SAD ne doprinose sukobima u Siriji što se tiče oružja. Vašington daje oružje saveznicima u Zalivu, koji ga dalje prosleđuju pobunjenicima u Siriji, preko operativaca CIA.

Neko bi pomislio da prisustvo Al Kaide, koja se bori za promenu režima u Siriji, može da obeshrabri Obaminu administraciju u pružanju pomoći opoziciji, ali očigledno to nije dovoljno da poremeti planove Vašingtona da smeni režim u Damasku, kako bi se eliminisao glavni saveznik Irana na Bliskom istoku i učvrstila pozicija SAD u regionu.

Prisustvo Al Kaide trebalo bi da bude dovoljno, ali Obamina administracija takođe pomaže grupi pobunjenika za koju su Ujedinjene nacije utvrdile da je počinila ratne zločine.

Najviše zahvaljujući američkoj politici, sukob u Siriji postao je u suštini zamršen rat preko izaslanika koji može da traje u nedogled, uz opasnu mogućnost da isprovocira povratan udarac i terorističke akcije protiv SAD.


O "Antivoru"

"Antivor" sajt je projekat Fondacije Instituta "RandolF Born", nazvan po poznatom američkom novinaru, kritičaru društva i političkom aktivisti sa početka 20. veka, koji se hrabro protivio američkoj intervenciji u Prvom svetskom ratu.
Ovaj institut promoviše neintervencionističku spoljnu politiku za SAD kao najbolji način stvaranja mirnog, prosperitetnijeg sveta.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak