Jerevan spreman na rat

Press 05.09.2012 09:20
Jerevan spreman na rat


Jermenija preti vojnim akcijama susedu jer je Azerbejdžan oslobodio krvnika koji je ubio jermenskog oficiraJermenija je najavila da je „spremna na rat" sa Azerbejdžanom zbog odluke tamošnjih vlasti da pomiluju i puste na slobodu osuđenog vojnika Ramila Safarova koji je 2004. u Mađarskoj sekirom odsekao glavu jermenskom vojniku Gurgenu Markarjanu.

I Safarov i Markarjan bili su profesionalni vojnici koji su u Mađarskoj pohađali kurs u organizaciji NATO. Safarov, koji je na spavanju sekirom ubio Markarjana, uhapšen je i osuđen na doživotnu robiju 2006.

Ubistvo samo povod

Međutim, mađarske vlasti izručile su prošlog petka Safarova Azerbejdžanu gde je, umesto da nastavi da služi kaznu, dočekan kao narodni heroj i istovremeno pomilovan! Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je Safarova čak unapredio u čin majora!

Jermenija

3,3 miliona stanovnika
47.000 aktivnih vojnika
200.000 vojnika u rezervi
400 miliona dolara vojni budžet

Azerbejdžan

8 miliona stanovnika
70.000 aktivnih vojnika
300.000 vojnika u rezervi
4,4 milijarde dolara vojni budžet
Odsečena glava i izručenje predstavlja samo povod za ponovno otvaranje sukoba između Jermenije i Azerbejdžana. Te dve zemlje se godinama spore oko kontrole nad regijom Nagorni Karabah koja je naseljena Jermenima, ali formalno pripada Azerbejdžanu. Nagorni Karabah je nakon rata između 1988. i 1994. u kojem je bilo 30.000 mrtvih, proglasio nezavisnost koju međunarodna zajednica nije priznala. Iako je primirje potpisano 1994, Baku i Jerevan ne uspevaju da se dogovore o statusu regije. Pored spora oko regije, u pozadini sukoba između dve države je i verska netrpeljivost između Jermena, koji su hrišćani, i Azerbejdžanaca koji su muslimani.

U međuvremenu, zbog odluke mađarskih vlasti da izruče Safarova, Jermenija je prekinula sve diplomatske odnose sa Budimpeštom. Nakon izručenja, ispred mađarskog konzulata u Jerevanu izbili su i neredi. Više stotina demonstranata je zgradu konzulata gađalo jajima, a spalili su i mađarsku zastavu.

Orban „na tapetu"

Mediji u Jermeniji optužuju Mađarsku da nije izručila, već prodala Safarova i da je zapravo samo pitanje koliko je novca za njega dobila od Azerbejdžana.

Glavoseča .... Puštanje Ramila Safarova na slobodu razbesnelo Jermene


U prilog tome, mediji navode da je konzervativni mađarski premijer Viktor Orban pre nekoliko meseci posetio Baku gde je sa tamošnjim zvaničnicima razgovarao o „ekonomskim i energetskim pitanjima". Jermenski mediji navode da je tada i postignut dogovor o „izručenju" Safarova. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak