Završni dokument Samita nesvrstanih

RTS 01.09.2012 15:46
Završni dokument Samita nesvrstanih


Pokret nesvrstanih usvojio završni dokumet kojim se osuđuju jednostrane sankcije, podržava pravo Irana i drugih zemalja na korišćenje nuklearne energije u miroljubive svrhe i stvaranje palestinske države. Maredni samit u Karakasu 2015. godine.
Predstavnici 120 zemalja Pokreta nesvrstanih, na kraju dvodnevnog samita u Teheranu, usvojili su završni dokument kojim se osuđuju jednostrane sankcije, podržava pravo Irana i drugih zemalja na korišćenje nuklearne energije u miroljubive svrhe i podržava stvaranje palestinske države, javili su iranski mediji.


Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad kaže da je zajednički stav učesnika samita potreba za reformama u globalnom upravljanju.

"Svi su istakli da je to od fundamentalne važnosti", dodao je Ahmadinežad.

Ministar spoljnih poslova Venecuele Nikolas Maduro najavio je da će naredni samit Nesvrstanih biće održan u Karakasu 2015. godine, preneo je AFP.

Naredni samit održaće se u "svetu koji će evoluirati", poručio je Maduro istakavši da će do tada zemlje Pokreta nesvrstanih učiniti napredak u naporima da bude izgrađen "multipolaran, multicentričan svet, bez hegemonije" imperijalističkih država.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak