I nakon Gadafijeve smrti nema mira u Libiji

DW 30.08.2012 14:50
I nakon Gadafijeve smrti nema mira u Libiji


Libija od početka jula ima demokratski izabran parlament. Ipak, deset meseci nakon smrti Moamera el Gadafija, mir se još uvek nije vratio. Borba za vlast još traje, a ni okršaji nisu retkost.
U oktobru prošle godine libijski pobunjenici ubili su Moamera el Gadafija. Činilo se da je put ka mirnoj budućnosti slobodan. Uprkos relativno brzoj intervenciji međunarodne zajednice, borbe u Libiji odnele su 30.000 života.

Prošlo je vreme slavlja nakon pobede

Ono što je usledilo nakon oružanih sukoba, bila je pre svega politička neizvesnost. Stari ustav bio je nevažeći, novi zakoni tek je trebalo da budu usvojeni. Prelazno veće je, osam meseci nakon smrti Gadafija, nasledio novoizabrani Nacionalni kongres. Ti izbori bili su prvi slobodni izbori u Libiji nakon više od 40 godina.

Krpljenje „rupa“ u društvu

Politikolog Johen Hipler sa univerziteta Duisburg-Esen dobro zna da je novi početak u takvim uslovima težak: „Najvažniji zadatak jeste uspostavljanje funkcionalne države. U tu svrhu moraju se smanjiti lomovi nastali u društvu; protivrečnosti i stanje podeljenosti staviti pod kontrolu. U tom slučaju je relativno lako sprovesti i obnovu privrede.“

Profesor Johen Hipler

Libiju trenutno još uvek potresaju napadi, religijski motivisani sukobi i nasilje koje sprovode razne milicije. Vlast Nacionalnog kongresa ograničena je uglavnom na glavni grad. Samo nekoliko desetina kilometara van Tripolija, milicije, etničke grupe i plemena bore se za sopstvene interese, tvrdi Hipler.

U gradu Tarhuna, jugoistočno od Tripolija, vladine trupe su tek pre nedelju dana, u četvrtak (23.8.) zaplenile više od 100 tenkova i 30 lansera raketa. Oružje je pripadalo jednoj miliciji u čiju lojalnost je vlada posumnjala. Jedna brigada iz Tarhune navodno stoji iza nedavne serije napada u Tripoliju.

Čekajući na novi ustav

Poziciju premijera zauzima Abdel Rahim el-Kib, čovek sa relativno malo političkog iskustva. Predsednik parlamenta je bivši disident Mohamed el Magarief. Evropski posmatrači su u prvi mah pozdravili rezultate izbora. Oni su ih interpretirali kao nadu da bi na kraju moglo da se stigne do novog ustava koji bi mogao da bude orijentisan prema vrednostima koje zagovara Zapad.

Salafisti uništili bogomolju u Tripoliju

To je pod znakom pitanja, tvrdi Hipler. „Moj utisak je da je euforija bila preuranjena. Čini se da su ojačane religiozne, čak i ekstremističke tendencije“, kaže taj politikolog.

Naredne godine presudne

Salfisti u Tripoliju su baš ovih dana uništili jednu islamsku bogomolju. Oni odbacuju poštovanje „svetih ljudi“ i sufijsku tradiciju islama. Za Johena Hiplera to „uznemirujući signali“ u razvoju događaja unutar sunitskog islama.

„Naredne dve godine biće presudne za stvaranje sveukupne političke i društvene klime. Tek kada se to vidi, znaće se i koje vrednosti će biti polazište za novi ustav“, kaže Hipler.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak