Bin Laden ubijen nenaoružan?

Mondo 29.08.2012 15:33
Bin Laden ubijen nenaoružan?


Opis učesnika akcije američkih komandosa u kojoj je ubijen Osama bin Laden protivreči prethodnim opisima koje su izneli zvaničnici vlasti SAD, ocenjuje agencija AP.Asošiejted pres dodaje da opis iz knjige bivšeg komandosa "No Easy Day" dovodi u pitanje da li je vođa Al Kaide uopšte predstavljao pretnju kada su pripadnici specijalnih jedinica "foka" (SEAL) pucali na njega u akciji prošle godine u Pakistanu.

Bivši pripadnik tih jedinica Mat Bisonete, koji je pisao pod pseudonimom Mark Oven, rekao je da se nalazio iza vojnika koji je bio prvi dok su se kretali stepenicama u hodniku. Pri vrhu je čuo dva pucnja, ali se u knjizi ne navodi ko je pucao.

Prvi vojnik u akciji je video čoveka kako pomalja glavu iz jednih vrata, napisao je Bisonete i dodao da se taj čovek potom povukao u spavaću sobu. Kada su pripadnici "foka" ušli u sobu videli su ga u lokvi krvi s dve žene pored njega.

Pošto su obrisali krv s lica, videli su da je čovek s prostrelnom ranom u glavi bio Bin Laden. Jedan vojnik je sklonio dve žene u ugao sobe i potom su on i ostale "foke" uperile puške u Bin Ladena i nekoliko puta pucali u njega dok je ležao nepomičan.

"Foke" su kasnije pronašle dva komada oružja koja nisu dirana, naveo je Bisonete.

Zvaničnici administracije novinarima su posle akcije u maju prošle godine u Pakistanu rekle da su "foke" pucale u Bin Laden pošto se on vratio u sobu i jer su sumanjali da bi mogao da uzme oružje.

Knjiga "No Easy Day" trebalo bi da se pojavi u prodaji 11. septembra, ali su izdavači najavili da će biti dostupna nedelju dana ranije.

Opisi akcije u kojoj je ubijen Bin Laden mogli bi opet da postave pitanje da li cilj akcije bio hvatanje ili ubijanje vođe terorista, mada je Bisonete napisao da im je na sastanku pre akcije advokat administacije rekao da cilj misije nije da ga ubiju.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak