Istraga smrti Arafata, sumnja se u ubistvo trovanjem

Studio B 29.08.2012 08:20
Istraga smrti Arafata, sumnja se u ubistvo trovanjem


Jedan francuski sudija će istražiti smrt Jasera Arafata 2004. godine, pošto je danas u Nanteru, kod Pariza, otvorena istraga "protiv NN osoba" zbog ubistva, na zahtev udovice bivšeg palestinskog lidera koja sumnja na trovanje Arafata polonijumom.

Palestinski zvaničnici i rođaci smatraju da je Arafat otrovan.   Palestinska uprava je odmah pozdravila tu najavu.   "Mi pozdravljamo ovu odluku", rekao je za AFP palestinski pregovarač Saeb Erekat, rekavši da je predsednik Mahmud Abas "zvanično zatražio da francuski predsednik Fransoa Oland pomogne da se istraže okolnosti mučeničke smrti nekadašnjeg predsednika Arafata".   

Izrael "nije zabrinut" zbog otvaranja sudske istrage za ubistvo Jasera Arafata, izjavio je u utorak uveče za AFP portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

Nećak pokojnog palestinskog lidera, Naser al-Kidva, nedavno je optužio Izrael da je Arafata otrovao polonijumom, zahtevajući da sudi "onima koji su odgovorni za ovo ubistvo".

Udovica, Suha Arafat je istragu 31. jula posle otkrića polonijuma, veoma toksične radioaktivne supstance, u ličnim stvarima nekadašnjeg predsednika Palestinske uprave.

Nikada nije bilo jasnih medicinskih informacija o uzroku njegove smrti 11. novembra 2004. u vojnoj bolnici Persi u Parizu.  

Institut za radijacionu fiziku u Lozani, Švajcarska, saopštio je u petak da planira da pošalje stručnjake u Ramalu da analiziraju stvari Jasera Arafata i provere da li ima tragova polonijuma.

Izveštaj o bolničkom lečenju Jasera Arafata u Francuskoj pominje upalu creva i težak poremećaj koagulacije krvi, objavljeno je na sajtu Slate.fr uz pominjanje "trovanja" toksinom otrovnih gljiva.

Arafat je umro ubrzo pošto mu se naglo pogoršalo zdravlje zbog čega je odveden na lečenje u Francuskoj.   

Sajt pominje lekara druge bolnice koji ukazuje da je Arafatova klinička slika bila "veoma u skladu sa trovanjem" jednom vrstom gljive. Posledice trovanja se razvijaju i do 30 dana pošto se gljiva pojede.   Taj lekar je rekao da se "ta vrsta otrova posebno studira u centru Nes Ziona, kod Tel Aviva", u Izraelu.

Bolnica u izveštaju ukazuje da su simptomi počeli da se javljaju 12. oktobra, četiri sata posle večere. Arafat je u francusku bolnicu primljen 17 dana kasnije. Pao je u komu 3. novembra i 11. novembra umro. Autopsija nije obavljena. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak