Raketa pogodila avion načelnika Generalštaba SAD

Glas javnosti 21.08.2012 20:08
Raketa pogodila avion načelnika Generalštaba SAD


Pobunjenici su rano jutros ispalili dve rakete na glavnu bazu NATO u toj zemlji, severno od Kabula, oštetivši avion načelnika Generalštaba američke vojske Martina Dempsija koji je bio u poseti Avganistanu, saopštio je portparol NATO.
"General u trenutku napada nije bio u avionu, niti u njegovoj blizini, što je prava sreća", rekao je Rojtersu pukovnik Tomas Kolins.

Kako navodi AFP, u napadu na veliku vazduhoplovnu bazu Bagram, pored generalovog aviona, oštećen je i helikopter koji se nalazio nedaleko od njega, a lakše povrede su zadobila dva Amerikanca koja rade na održavanju letelica.

General Dempsi je juče doputovao u Avganistan transportnim avionom C-17, koji je, među ostalim letelicama, protekle noći bio parkiran u bazi Bagram i koji su on i njegovo osoblje samo privremeno koristili.

Šef Generalštaba vojske SAD, koji je u ovu zemlju došao radi pregovora sa NATO i avganistanskim komandantima o nizu nedavnih pobunjeničkih napada, napustio je Avganistan nešto posle jutrošnjeg incidenta, ukrcavši se u drugi avion, preneo je Rojters.

Pre nego što je otišao, Dempsi se sastao sa avganistanskim kolegom, generalom Šerom Muhamedom Karimijem, koji je pokrenuo pitanje insajderskih napada odmetničkih snaga koje su ubile 10 američkih vojnika u protekle dve nedelje, ali koje uzimaju na nišan i same Avganistance.

Baza Bagram je već, s vremena na vreme, bila na meti raketnih napada pobunjenika sa okolnih brda i polja, kao i druga glavna vazduhoplovna baza NATO u Avganistanu, "Kandahar erfild", koja se nalazi na nestabilnom jugu, mada su takvi napadi retko izazivali veću štetu i gubitke, podseća britanska agencija.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak