Још само фали да држава забрани извоз жита

Дневник 17.08.2012 19:18
Још само фали да држава забрани извоз жита


Ове године пољопривредници су од државе добили – ништа. Ни сада, када се полако збира летина, односно оно што ће од ње остати, и када смо на прагу сетве, ресорно министарство не реагује. Много му је, зна се, обавеза у аманет оставило претходно, али ако буде инертно, „српска нафта„ остаће без иједне бушотине.Јесењи радови почели су раније него што је уобичајено – комбајнира се сунцокрет, а врло брзо ће доћи на ред и комбајнирање соје и кукуруза. Уз то је почела предсетвена обрада земљишта за озиме културе.

Паори су приморани на то већ сада да купују скупо гориво по 150 динара литар, указују у пољопривредном удружењу Клуб 100П плус. А зна се, додају, да су ове године за пролећну добијене сетву субвенције од 60 динара по литру горива Д-2 и евродизела, а исплаћиван је и аванс. Остало је да се исплати око 6.500 динара по хектару, да се обезбеди регресирано гориво за јесењу сетву... Из тог разлога Министарство пољопривреде би морало под хитно да решава питање субвенција, које је обећао претходни министар и Министарство пољопривреде у целини, сматрају у Клубу 100П плус.

Они наглашавају да је неопходно донети уредбу о бесповратним средствима за инвестиције и у ратарској производњи. Јер, то је услов за опремање пољопривредних газдинстава савременом техником која подиже квалитет и продуктивност рада – односно економичност газдовања. Такође, питају се зашто су до даљњег стопирани субвенционисани кредити до пет милиона динара, с каматном стопом од шест посто и роком отплате до три године. То значи да су погажена предизборна обећања.

Клуб 100П плус и остала војвођанска удружења оштро се противе и могућој забрани извоза жита. Такви захтеви, наиме, све су гласнији, а Групација произвођача хране за животиње Удружења за пољопривреду, прехрамбену и дуванску индустрију и водопривреду у ПКС-у званично је предложила да Влада Србије хитно донесе одлуку о забрани која би требало да се односи на кукуруз, соју, сунцокрет, али и пшеницу. Пољопривредници окупљени у Клубу 100П плус противе се том предлогу јер оцењују да ће то још више повећати губитак по хектару изазван сушом. Они указују на чињеницу да би забрана посебно одговарала извозницима јер су продају кукуруза уговорили по око 160 евра по тони, а он је данас код нас око 240 евра. Забрана би им била и алиби да не морају извести уговорене количине.

У време министра Слободана Милосављевића била је на снази забрана извоза пшенице и кукуруза. Да ли је било неког бољитка за сточарство? Није, подсећају у Клубу 100П Плус, наглашавајући да Робне резерве своје залихе кукуруза и соје морају ставити на располагање пољопривредним произвођачима меса, млека, јаја... и тако им конкретно помоћи да преброде кризу насталу сушом.

И Асоцијација пољопривредника жустро се противи том предлогу.

„Под изговором бриге за сточаре, ових се дана одвија активна пропаганда путем медија да би се забранио извоз житарица из Србије. Асоцијација пољопривредника заступа више хиљада газдинстава, међу којима је велики део сточара, који би увођењем забране извоза житарица били веома оштећени„, навели су у саопштењу.       


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak