UN usvojila rezoluciju o Siriji

Mondo 04.08.2012 08:44
UN usvojila rezoluciju o Siriji


Generalna skupština UN usvojila je danas velikom većinom glasova rezoluciju kojom se kritikuje neuspeh Saveta bezbednosti UN da okonča konflikt u Siriji i osuđuje sirijski režim zbog upotrebe teškog naoružanja.Za rezoluciju, koju je predložila Saudijska Arabija uz podršku arapskih zemalja i Zapada, glasale su 133 članice Generalne skupštine, dok je 12, među kojima i Rusija, bilo protiv, a 31 država se uzdržala od glasanja.

Generalna skupština UN nema zakonski mehanizam da sprovede rezoluciju, ali bi njeno usvajanje sa većinskom podrškom trebalo da ima moralnu i simboličnu snagu, navode agencije.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je danas u Njujorku da konflikt u Siriji sve više liči na rat i da međunarodne sile moraju da prevaziđu rivalstva kako bi zaustavile nasilje u toj zemlji.

Pred glasanje Ban je, podsećajući na neuspeh svetske organizacije da zaustavi masakr u Srebrenici, upozorio podeljeni Savet bezbednosti da "trenutni interesi sirijskog naroda moraju da nađačaju svako veće rivalstvo oko uticaja".

Kako su javile agencije, Ban je naglasio da je sirijski konflikt "ispit za sve ono iza čega ova organizacija stoji" i, prisećajući se svoje nedavne posete Srebrenici, ocenio da je ono što se tamo dogodilo "jedno od najmračnijih poglavlja u istoriji ove organizacije".

"Ne želim da sadašnje Ujedinjene nacije padnu na tom ispitu. Želim da svi mi pokažemo narodu Sirije i svetu da smo naučili lekciju iz Srebrenice", kazao je generalni sekretar UN.

Prema njegovim rečima, brutalno nasilje u sirijskom gradu Alepu, gde se već dve nedelje vode žestoki sukobi režimskih snaga i pobunjenika, moglo bi da se uporedi za zločinima protiv čovečnosti ili ratnim zločinima.

"Dok se mi sastajemo ovde, Alep... je epicentar izopačene borbe između sirijske vlade i onih koji žele da je zamene", zaključio je Ban.

Rusija je kao štetnu osudila rezoluciju o Siriji koju su Ujedinjene nacije danas usvojile velikom većinom glasova, tvrdeći da ona pokazuje podršku pobunjenicima koji se bore da svrgnu sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Rusku ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je skupštini UN da saudijski nacrt rezolucije "krije u sebi javnu podršku naoružanoj opoziciji".

Rusija je, zajedno sa Kinom, Iranom i Kubom, bila među 12 zemalja koje su glasale protiv rezolucije koja osuđuje Damask i poziva na političku tranziciju, prenosi Rojters.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak