Vukovi čuvaju najveći zatvor u SAD

Radio 021 03.08.2012 06:37
Vukovi čuvaju najveći zatvor u SAD


Najveći zatvor u SAD, Kazneno-popravni centar Luizijane, zbog mera štednje počeo je da umesto ljudi kao čuvare koristi vukove ukrštene sa psima.Član asocijacije kazneno-popravnih ustanova SAD Džorž Kemp rekao je američkom dnevniku "Vol strit džurnal" da je zatvor u Luizijani po svaku cenu morao da smanji troškove za plate zaposlenih. Zbog smanjenja budžeta ustanove, manje od 20 miliona dolara za period od pet godina, direkcija zatvora bila je primorana da otpusti 105 od 1.200 čuvara i 35 od 42 agenta za nadgledanje.

Direkcija od 2011. godine koristi 80 pasa-vukova za čuvanje zidina zatvora. Dok održavanje 80 životinja godišnje košta 48.000 evra, jedna godišnja plata zatvorskog čuvara u proseku iznosi oko 27.000 evra.

Ove životinje su mešavina Aljaskog malamuta i sivog vuka i teže oko 55 kilograma, a čuvaju četiri metra visoke zatvorske žice kroz koje je sprovedena struja i koje okružuju sedam zgrada u zatvorskom kompleksu. "Životinje je neophodno odgajati sa puno predostrožnosti i mešanjem sa velikim brojem toplokrvnih pasa", izjavio je zatvorski kerovođa Robert Tajler.

"Bilo bi mi potrebno 100 čuvara da bih obezbedio rečne tokove, obale i puteve. Moram da platim svim tim ljudima i prekovremeni rad", rekao je direktor zatvora Barl Kejn. On je dodao da svaki pas-vuk pokriva oko 300 metara prostora i to čini mnogo brže nego čuvar u automobilu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak