Japan brine vojna ekspanzija Kine

Politika 31.07.2012 13:08
Japan brine vojna ekspanzija Kine


Tokio i Peking i dalje muči teritorijalni spor oko ostrva u Istočnom kineskom moru, koje u Japanu zovu Senkaku, a u Kini DijaojuJapan je juče ocenio sve veću ulogu kineske vojske u navodnom oblikovanju spoljne politike zemlje kao bezbednosni rizik, rekavši da širom istočne Azije postoji obazrivost zbog očigledne vojne ekspanzije Pekinga u regionu, prenosi Tanjug.

U godišnjem izveštaju o bezbednosti, Tokio kaže da neki veruju da odnosi između Narodne oslobodilačke vojske (PLA) i rukovodstva Komunističke partije Kine „postaju kompleksni” i ističe da je to stvar za zabrinutost. Postoji mogućnost da se stepen vojnog uticaja na odluke spoljne politike povećava, piše u izveštaju bez daljeg objašnjava. „Ta situacija poziva na obazrivost zbog rizika pitanja upravljanja”, dodaje se u izveštaju.

Izveštaj je objavljen u vreme kada kineski najviši funkcioneri, obaveštajni savetnici i šef pomorske agencije, pozivaju na oštriju liniju u zaštiti i odnosu prema regionalnim teritorijalnim sporovima sa susedima. U odnosu na te sporove, među kojima je i dugotrajno razilaženje s Japanom u Istočnom kineskom moru, Tokio ponavlja stavove iznete u izveštaju za 2011, koji pozdravlja sve veću ulogu Kine na svetskoj pozornici, dok konstatuje povećanje agresivnih poteza.

„Kina je odgovorila na konfliktna pitanja, uključujući i ona s Japanom i drugim susednim zemljama, na način koji je kritikovan kao pun samopouzdanja, što je povećalo brige za njen budući put.”

Prošle godine Tokio je takođe posebno ukazao na brzi rast kineske vojske, posebno mornarice, i naveo da je vojni budžet Pekinga povećan 30 puta u poslednje 24 godine. Ministar odbrane Japana Satoši Morimoto je rekao da mnoge zemlje u regionu dele osećanje opreza.

„Nije da se oprez povećava. Ali je tačno da postoji određen stepen opreza ne samo u Japanu nego širom istočne Azije u pogledu puta kojim ide Kina”, rekao je Morimoto novinarima, a preneo Rojters.

Predstavnik kineskog ministarstva vojske je ponovio standardni odgovor njegove zemlje da je njena vojna modernizacija transparentna i da nije uperena protiv drugih zemalja.

Međutim, predstavnik Geng Janšeng je kritikovao „neodgovorne izjave” nekih neimenovanih japanskih zvaničnika povodom teritorijalnog spora oko ostrva u Istočnom kineskom moru, koje u Japanu zovu Senkaku, a u Kini Dijaoju, i rekao da će Kina braniti svoja prava.

„Zaštita nacionalnog suvereniteta, pomorskih prava i interesa je opšta odgovornost svih nadležnih departmana, uključujući vojsku, i mi ćemo sa drugima blisko koordinisati akcije kako bismo savesno izvršavali našu odgovornost”, rekao je on novinarima u Pekingu.

Kao i u pogledu japansko-kineskog spora u Istočnom kineskom moru, napetosti su porasle u poslednje vreme i u Južnom kineskom moru, gde je Peking postao uporniji u tvrdnjama o suverenitetu pred zahtevima susednih zemalja.

To more je zbog suprotstavljenih teritorijalnih tvrdnji postalo najveće potencijalno žarište i mesto konfrontacije u Aziji, a tenzije su dodatno porasle od kada su SAD usvojile novu vojnu strategiju i politiku jačanja vojnog prisustva u tom regionu. Kina tvrdi da je celo područje Južnog kineskog mora pod njenim suverenitetom, i to izaziva česte sporove sa Vijetnamom, Filipinima, Malezijom i Brunejima koji potražuju delove tog mora. Na nekima od ostrva okolne zemlje imaju i svoje vojne minijaturne garnizone, a vodama tog mora prolaze najfrekventnije svetske trgovačke pomorske linije. Potvrđene i procenjene rezerve nafte u Južnom kineskom moru idu i do 213 milijardi barela, po nekim američkim procenama iz 2008. To prevazilazi nalazišta u svim drugim zemljama osim Saudijske Arabije i Venecuele.

Prošle nedelje Kina je imenovala vojne komandante garnizona u Južnom kineskom moru, poslednjem potezu kojim se pojačavaju tvrdnje o suverenitetu nad spornim ostrvima u toj regiji. Imenovanje je obavljeno samo dva dana nakon što je Peking objavio da je na jednom od spornih Paraselskih ostrva uspostavio grad Sanšu kao administrativni centar te regije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak