Брашно мора навише, а оде и хлеб

Дневник 24.07.2012 21:21
Брашно мора навише, а оде и хлеб


Из "Житовојводине", удружења које окупља највеће индустријске млинове и пекаре, као и произвођаче тестенина у нашој земљи, поручују да је неминовно поскупљење брашна од пшенице овогодишњег рода, што ће највероватније проузроковати и корекцију цене хлеба. Како истичу, стварна цена пшенице за индустријске млинове у јулу износи 24 динара.Процењује се да би цена брашна од нове пшенице, у ринфузи франко млин, била око 38 динара килограм, што је знатан скок цене сировине за пекаре. Осврћући се на протеклу жетву, у "Житовојводини" напомињу да је индустријско млинарство било на високом нивоу техничке и организационе спремности те су запримљене све понуђене количине овогодишњег рода пшенице. У саопштењу те организације, које је потписао в. д. извршног директора Сима Матић, наводи се да количине запримљене пшенице још увек нису прецизно утврђене, јер је примање у току.

Део овогодишње пшенице је здржан код произвођача, а индустријски млинови – чланови ''Житовојводине'' –запримили су количине од 40-60 одсто својих потреба, а неки и знатно више. Значајан део пшенице примљен је по договореној авансној цени, с тим што ће се касније дефинисати коначна тржишна, односно откупна цена. Део пшенице је примљен само на привремено складиштење, док се не утврди коначна цена, а за мањи део пшенице је она одмах договорена. Неки млинови и извозне фирме одмах су формирали коначну тржишну цену према добављачима од чак 21,50-22 динара килограм, при чему је важно нагласити да то за млинове није крајња цена јер су ту и зависни трошкови који падају на терет млина, као што су транспорт пшенице, утовар и истовар, трошкови институција овлашћених за утврђивање квалитета, радне снаге... Ту су и месечни трошкови ангажованих финансијских средстава за куповину пшенице кроз камате које су углавном променљиве (разни облици валутних клаузула... курс евра, белибор, еурибор, либор....). Имамо чланице код којих ће годишња камата на финансијска средства ангажована за потребе куповине овогодишње пшенице износити и до 20 посто на годишњем нивоу, објашњавају у "Житовојводини".

Ако је прошле године набавна цена пшенице износила око 17-18 динара килограм, а ове године Робне резерве плаћају 23, раст цене у овој години, у односу на прошлу, износи најмање од 30-35 посто према добављачу пшенице. Када се све наведено узме у обзир, стварна цена хлебног жита за индустријске млинаре износи најмање 24 динара, указују у "Житовојводини". Неминовност је да ће доћи до корекције цене основног типа брашна Т-500 од овогодишње пшенице, а цена ће се кретати у релацији од 36 до 38 динара, франко млин у ринфузи.

Та цена брашна наведена је на основу набавне цене пшенице те чињенице да су многи други инпути су већ поскупели или је најављено поскупљење. У "Житовојводини" напомињу да је деценијама усклађени однос паритета цена пшеница : брашно : хлеб износио 1: 2 : 4,  али се већ годинама погоршава на штету млинарства. Оцењују да је критична доња граница економске ''издржљивости'' за млинарство данас, када паритет пшеница : брашно износи 1 :1,5.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak