Sirijska vojska preuzela kontrolu nad većim delom Damaska

Studio B 24.07.2012 09:55
Sirijska vojska preuzela kontrolu nad većim delom Damaska


Sirijska armija je preuzela kontrolu nad najvećim delom Damaska posle žestokih borbi sa pobunjenicima koji primenjuju gerilske taktike da bi zadržali prestonicu, navode aktivisti i izvori iz sirijskog režima."Na žalost, režimske snage su preuzele kontrolu nad većinom prestonice. Još traju sukobi u Kadamu i Daraji, u južnom predgrađu Damaska", rekao je aktivista Omar agenciji AFP.


"U Damasku ima još pripadnika Sirijske oslobodilačke armije, ali oni se sada kriju", dodao je on.

Antirežimska aktivistkinja Lena al-Šami je kazala da helikopteri stalno nadleću distrikt Mazeh u zapadnom Damasku.


"Režimske snage su svuda u glavnom gradu, ali to ne znači da kontrolišu grad", rekla je Šami, dodajući da Sirijska oslobodilačka armija primenjuje gerilsku strategiju.


Drugi aktivista, koji se predstavio kao Ahmed, kazao je za AFP da se bitka za oslobođenje nastavlja i da se još vode borbe u nekoliko delova grada.


Ahmed iz dela Damaska koji se zove Al-Midan, koji je prošle nedelje bio poprište žestokih sukoba, rekao je da je ovo prva faza i da će druga tek uslediti.
"Većina napada na režim će tek biti izvedena", objasnio je on.


Bezbednosni izvor u Damasku je, međutim, kazao da je većina grada ponovo pod kontrolom vladinih snaga.


"Vojska je uspela da preuze kontrolu nad nekim oblastima silom, ali u drugim delovima grada još se vrše pretresi, naročito u Kfar Susi", izjavio je on, dodajući da je cilj "pronalaženje sakrivenih terorista".


Predsednik Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman je kazao da su režimske snage preuzele kontrolu nad nekim oblastima, ali da su u nekima još prisutni pobunjenici.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak