Posle veta na rezoluciju o Siriji, Moskva optužila Zapad

Politika 19.07.2012 22:42
Posle veta na rezoluciju o Siriji, Moskva optužila Zapad


Rusija i Kina danas su stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se sirijskom režimu preti sankcijama, a Moskva je optužila zapadne zemlje da žele da opravdaju vojnu intervenciju u Siriji.
„Ova rezolucija nastoji da otvori put za pritisak u vidu sankcija i za spoljno vojno mešanje u sirijska unutrašnja pitanja”, rekao je ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin, nakon ulaganja veta na rezoluciju kojom se Damasku preti sankcijama ukoliko ne zaustavi upotrebu teškog naoružanja protiv pobunjenika i ne povuče vojsku iz gradova.

„Njihova namera da upotrebe Savet bezbednosti UN kako bi ostvarili svoje planove i izvršili pritisak na suverene države neće proći”, poručio je Čurkin u žestokoj debati o Siriji na zasedanju Saveta, koji je danas trebalo da glasa o ovoj rezoluciji, javila je agencija Frans pres.

On je kazao da Zapad nastoji da „raspiri plamen ekstremista, uključujući terorističke grupe”, a da je nacrt rezolucije, koji je načinila Britanija uz podršku SAD, Francuske, Nemačke i Portugala, pristrasan.

Čurkin je kazao i da Rusija neće izneti na glasanje svoj nacrt rezolucije o produžetku misije UN o Siriji.

Zapadne zemlje su objavile da će najmanje sedam država biti uzdržano prilikom glasanja o ruskom nacrtu, a da bi se rezolucija usvojila, neophodno je da za nju glasa bar devet od 15 članica SB UN, čak i ako nijedna zemlja ne uloži veto.

Posle veta Moskve i Pekinga na rezoluciju zapadnih zemalja, međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan izrazio je razočaranje, jer svetske sile nisu uspele da se dogovore u, kako je rekao, presudnom trenutku.

„Anan smatra da je glas SB UN mnogo jači kada njegove članice deluju jedinstveno”, izjavio je portparol međunarodnog izaslanika Ahmad Favzi, javio je Rojters.

Ovo je treći veto koji su Rusija i Kina uložile na rezolucije Saveta bezbednosti UN čiji je cilj da izvrše pritisak na sirijski režim.

Nakon ulaganja veta, ambasador Francuske u UN Žerar Aro je ocenio da je Ananova mirovna misija ugoržena, a šef britanske diplomatije Vilijam Hejg je potez Rusije i Kine nazvao neoprostivim.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak