Asadova bitka za Damask

Press 16.07.2012 22:48
Asadova bitka za Damask


Pobunjenici: NATO bi sa dva udara mogao da ga sruši .... Rat - Gradom odjekuju eksplozije i sirene, ulice su puste... Vladine snage uspele su juče da potisnu pripadnike takozvane Slobodne sirijske armije iz četvrti MindanRat besni u Damasku. U prestonici Sirije već dva dana vode se žestoki okršaji između pobunjenika i snaga lojalnih predsedniku Bašaru al Asadu.
Asadove trupe potpomognute tenkovima, vojnim transporterima i helikopterima uspele su juče da povrate četvrt Midan u centru Damaska, koji su dan ranije osvojili pobunjenici. Vojska potiskuje pobunjenike i iz drugih delova grada.

Širi se strah

Snažne eksplozije i neprekidna paljba odjekuju u skoro svakom delu grada, a najkrvaviji sukobi odvijaju se u četvrtima Midan i Tadamon. Više stotina stanovnika prestonice moralo je da napusti svoje domove i pobegne iz grada. Na ulicama nema nikoga osim pripadnika vladinih trupa i pobunjenika iz redova Slobodne sirijske armije. Žestoke borbe vode se i u južnom kraju grada Tadamonu kao i u četvrtima Kfar suza, Nar ajša i Sidi kadad. Samo u nedelju poginulo je 80 ljudi, javio je BBC.

- Gradom odjekuju eksplozije, pucnji i čuju se sirene hitne pomoći. Ovo su najintenzivnije borbe u Damasku. Plašim se, mnogo ljudi može umreti do kraja dana - rekao je jedan stanovnik Damaska za Rojters.

Rusi: Zapad nas ucenjuje Sirijom

Istovremeno sa krvavim okršajima u Damasku vodi se i velika diplomatska borba za Siriju.

- Pretnje Zapada da neće produžiti posmatračku misiju UN-a u Siriji ako Rusija ne odobri primenu sile predstavljaju ucenu. Neće biti promena našeg stava u vezi sa Sirijom - poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Pozivi Rusiji da utiče na sirijskog predsednik Al Asada da podnese ostavku nerealni su. On neće napustiti vlast. I to ne zbog toga što ga mi štitimo, već zato što znatan deo sirijskog stanovništva stoji uz njega - naveo je Lavrov.

 

S druge strane, pobunjenici tvrde da su uspeli da zauzmu nekoliko ulica u neposrednoj blizini glavnih državnih ustanova. Oni kažu da kontrolišu čak 60 odsto sirijske teritorije i da im je dovoljna samo mala pomoć NATO snaga da zbace Al Asada sa vlasti.

Pomoć prijatelja

- Potrebna je samo ograničena akcija NATO snaga kako bi se oborio režim. Dovoljna su samo dva vazdušna napada na predsedničku palatu kako bi se srušio režim Bašara al Asada - rekao je bivši Asadov general Adnan Siliju, koji je prebegao na stranu pobunjenika. On je odmah postavljen za komandanta združenog štaba ustaničkih snaga.

Kako navode strane agencije, bilo je očekivano da se borbe u Damasku pojačaju nakon što je Asadova vojska uspela da uguši pobunu u nekoliko naselja u predgrađu. Pobunjenički borci koji su preživeli, a ima ih nekoliko hiljada, došli su iz tih naselja u glavni grad, koji je sada pretvoren u ratnu zonu. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak