Iran: Možemo da pogodimo sve baze SAD

Večernje novosti 14.07.2012 08:51
Iran: Možemo da pogodimo sve baze SAD


Iran ima detaljno razrađene planove za napad na 35 okolnih američkih baza - za slučaj da SAD zadaju prvi udaracKOMANDANT vazduhoplovstva iranske Revolucionarne garde, elitne vojne formacije Islamske Republike, kazao je da njegova zemlja ima detaljno razrađene planove za napad na 35 okolnih američkih baza - za slučaj da SAD zadaju prvi udarac.

Brigadni general Amir Ali Hadžizadeh rekao je da su sve te baze u dometu iranskih raketa, koje bi mogle da ih pogode za kratko vreme od početka neprijateljstava, prenela je poluzvanična iranska agencija Fars. - Američke baze nisu pretnja, već “prilika” za iransku vojsku - dodao je general.


Istovremeno, Iranci su izveli veliku vojnu vežbu - odaslali su baraž raketa na lažne neprijateljske baze u pustinji. Drugi brigadni general, Husein Salami, kazao je državnoj Pres TV da je glavni cilj bio pokazati odlučnost iranskog naroda da brani svoje ključne vrednosti i nacionalne interese. Po njemu, bio je to “čvrst odgovor onima koji prete Iranu mogućom vojnom akcijom”.

Reč je o SAD i Izraelu, čiji zvaničnici ponavljaju da je vojna opcija “na stolu”, ako bi se utvrdilo da Iranci napreduju ka proizvodnji atomskog oružja. Teheran uporno tvrdi da njegov nuklearni program ima strogo civilnu svrhu. Pres TV je prenela da je na manevrima isprobano više tipova raketa, među njima i “šahab-3”, čiji je efektivni domet oko 1.500 kilometara. To znači da bi ovi projektili mogli da gađaju ciljeve širom Bliskog istoka. Istočna granica Izraela je, na primer, oko hiljadu kilometara daleko od Irana, a baza američke Pete flote u Bahreinu - ni 200 kilometara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak