Затворена Новосадска млекара

Дневник 13.07.2012 21:30
Затворена Новосадска млекара


Новосадска млекара не ради, а 76 радника у понедељак треба да се изјасни да ли прихватају да путују на посао у Суботицу и у Падинску скелу, где "Салфорд" као власник Новосадске млекаре држи производњу млека и млечних прерађевина.Овдашња млекара је од 2008. у саставу АД"Имлек", који послује у саставу Инвестиционог фонда "Салфорд", а тај  фонд купио је Новосадску млекару још 2003. У "Имлеку" су  рекли да је 12. јула  затворен производни погон, у којем је било упослено 76 радника. Преостали део радника, од 139 на платном списку , остаће и даље да ради у Новосадској млекари, и то у секторима продаје и сировина. Директорица Сектора људских ресурса у АД "Имлек"Тамара Попов казала је да су разлози за затварање производње “велики трошкови и немогућност дугорочног инвестирања због недостатка техничких и локацијских услова у вези екологије и заштите животне средине”.

- Новосадска млекара је огранак АД "Имлек"и део је млекаре у Падинској скели, и радницима је понуђено да раде у млекарама у Суботици, или у Падинској скели - рекла је директорица Попов.

Председница Градског одбора Самосталног синдиката пољопривреде, водопривреде, шумарства и прехрамбене индустрије Бранка Поповић изјавила је да се не слаже са разлозима које је “Салфорд”, односно АД “Имлек” навео као разлог за затварање производње млека и млечних производа.

- О затварању млекаре у фирми се шушка већ годину дана, а од 2003. године, од када је власник млекаре “Салфорд” све је чињено да до оваквог исхода дође.У међувремену је “Салфорд” позатварао млекаре у мањим срединама у Војводини - рекла је Поповић.
Поповић је устврдила да је јуче по десет радника позивано на разговор с менаџментом и  да им је понуђено да потпишу решења о плаћеном одсуству, колективном годишњем одмору, као и да ништа није гарантовано уколико се запослени определе да путују на посао у Суботицу  и у Падинску скелу.

- "Имлек" је све радио у тишини не обавештавајући никога о пословним намерама. По свој прилици запослени ће после истека плаћеног одсуства бити проглашени за технолошки вишак. Предочено им је, наиме,  да "Имлек" може највише 30 одсто од 76 радника у производњи да упосли у Суботици и у Падинској скели - изјавила је Поповић.

У понедељак синдикат намерава, рекла је, да се са запосленима из млекаре прошета до Бановине и Градске куће и преда писма надлежнима да уложе утицај и не дозволе да се затвори новосадски бренд. Из кабинета градоначелника Игора Павличића је саопштено да немају информацију ни о раду, ни о затваравању Новосадске млекаре, те не могу без јасне слике о томе да износе став.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak