Egipatske plaže bez bikinija i alkohola?

DW 09.07.2012 11:33
Egipatske plaže bez bikinija i alkohola?


Turizam je jedan od glavnih oslonaca egipatske privrede. Nakon Arapskog proleća i nemira u Kairu, Egipćani sada strahuju da će novi režim drastično smanjiti broj gostiju. Istovremeno, predsednik Mursi obećava oporavak.Za malim stolom u centru El Gune na Crvenom moru, Ekrami Latif sedi sa prijateljima na podnevnom suncu. Ekrami je instruktor ronjenja i ima 36 godina. Na njegovom tanjiru je falafel, svakodnevna hrana Egipćana, dok većina turista u luksuznim restoranima u blizini uživa u plodovima mora.

Ekrami se priseća trenutka u kome je objavljeno da je novi egipatski predsednik Mursi. Bilo je mirno u El Guni, samo su dva automobila prošla kroz grad trubeći. Većina ljudi ovde podržavala je protivkandidata Šafika, predstavnika starog režima. Sada su Ekramovi sugrađani zabrinuti. „Da, naravno da se plašim Mursija. Mislim da će turisti će otići u druge zemlje, koje imaju istu klimu ali su gostoljubivije od Egipta u ovom slučaju.“ kaže Ekrami.

I nije stvar u tome da u El Guni ne vole goste. Ronjenje, surfovanje, jedrenje – lepo vreme je zagarantovano. Međutim, u poslednjem egipatskom parlamentu, koji je u junu raspušten, poslanici Muslimanskog bratstva razmatrali su zabranu bikinija i alkohola. To bi bilo fatalno za El Gunu i druge turističke magnete na Crvenom moru. Turizam je treći najvažniji stub egipatske privrede, i svako šesto radno mesto zavisi od njega. Nagli pad bio bi katastrofa za već ugroženu privredu.

Zabrana još nema

Anamari Baker iz Holandije već je četiri puta bila u Egiptu. Obučena u kratke pantalone i otkrivenog stomaka, sedi za stolom. Tokom odmora ponekad popije i pivo. „Ako ne možemo da nosimo bikinije ili da pijemo alkohol, tada se neću vratiti. Jako mi se sviđa ovde, ali ne – to je previše.“Ipak, takvih zabrana još uvek nema u Egiptu. Novi predsednik Mursi uviđa značaj turizma i u svom prvom govoru obećao je da će dati sve od sebe da zadrži priliv gostiju na nivou od pre revolucije. Egipat je tokom 2011. godine imao 30 posto manje prihoda od turizma. I kada su u Kairu nemiri, posetioci izbegavaju i turistička mesta daleko od prestonice.

Adam Mahmud, koji je odgovoran za turizam u El Gauni, gleda na stvari sa više optimizma. On veruje Mursijevim rečima. U tom gradiću i dalje sve po starom. I Adam zna da Mursi ima važnija posla nego da sprovodi islamističke dogme. „Kada dođeš na vlast, najvažnije stvari su nezaposlenost, i siromaštvo i to znači da ne želiš da kvariš ono što dobro ide ekonomiji, želiš da postigneš više.“

Ali instruktor ronjenja Ekrami Latif ne vidi stvari na taj način. Mursi je za njega član muslimanskog bratstva, i populista. Možda će pritisak radikalnih salafista biti dovoljan da se donesu zakoni štetni za turizam.

Ekrami se plaši još nečega. On je hrišćanin, isto kao i oko pedeset posto stanovništva u El Gauni. Ovde muslimani i hrišćani rade zajedno, rame uz rame, što se ne dešava svuda u Egiptu. U El Gauni postoji zajednica, a ne dva paralelna društva. Gradić ima i crkvu i džamiju. Tokom Ramadana hrišćani rade više, tokom Božića muslimani priskaču u pomoć. Ali sa članom Muslimanskog bratstva na predsedničkom mestu, strahuje Ekrami Latif, sve to može uskoro biti gotovo. „Mislim da će biti više pravila protiv hrišćana, poput građenja crkvi ili segregacije – ne znamo. Ali se plašimo, naravno.“

To zavisi samo od Muhameda Mursija, i od toga da li će njegova obećanja i dobra volja preći u delo. Samo tako će pridobiti Ekramija Latifa i druge hrišćane, a i ljude u sektoru turizma. „Nadamo se najboljem“ kaže Ekrami Latif. „Jer zaista, uvek je prijatno ležati u bikiniju i sa flašom piva na našim lepim plažama.“IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak