Регрутација ултраортодоксних Јевреја све реалнија

Дневник 09.07.2012 07:30
Регрутација ултраортодоксних Јевреја све реалнија


Конзервативна партија Ликуд, израелског премијера Бењамина Нетанијахуа је једногласно прихватила препоруке комитета, задуженог да реформу регрутовања ултраортодоксних Јевреја, како би се равномерније поделило бреме служења армије, које су до сада сносили махом секуларни Израелци.Нетанијаху је одмах најавио да ће његова влада иницирати доношење новог закона који ће „постепено повећати број оних који служе” у израелској армији.

„Свако мора до носи бреме. Ми ћемо подстицати оне који служе и негативно се односити према онима који избегавају. Онај ко не служи неће добијати онолико као онај који служи” казао је Нетанијаху на састанку Ликуда.

По оцени Нетанијахуа, нова политика регрутовања ће бити примењена одговорно како би се очувало јединство нације, означивши је „историјском променом”. Он је то рекао након што је хиљаде људи, међу њима пуно резервиста, демонстрирало у Тел Авиву, захтевајући да универзално регрутовање обухвати не само ултраортодоксне Јевреје, него у израелске Арапе.

Дискусија о регрутовању Арапа у војску или цивилни службу је међутим одложена. Демонстрацијама је присуствовало неколико политичара и високих резервних официра: Израелски Врховни суд је почетком године пресудио да је неуставан закон који омогућава ултраортодоксним да не служе војску и дао рок до 1. августа да се донесе нови. Више од 60.000 ултраортодоксних Јевреја у Израелу ослобођено је војног рока да би похађало верске студије. Поменути комитет је препоручио да се служење армије дефинише као лична одговорност, а ако се не испуни уследиће кривично гоњење или новчана казна и потенцијални губитак бенефиција.

Ултраортодоксни Јевреји, који чине десет процената од 7,8 милиона становника, би служили армију две године. Избегавање војног рока, уз одбијање радовног запослења и осећај да намећу строга верска начела другим житељима Израела, створили су отпор према ултраортодоскним Јеврејима међу секуларном већином. Комитет предлаже да до 2016. године 80 процената ултраортодокних служи војску или цивилни рок. У овом тренутку од војске је ослобођено око 60.000 ултраортодоксних Јевреја, а служи је око 1.500.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak