„Magični grad“ u opasnosti

DW 05.07.2012 08:12
„Magični grad“ u opasnosti


Islamisti u Timbuktuu nastavljaju sa rušenjem spomenika koji se nalaze na listi Svetske kulturne baštine. Ujedinjene nacije i brojne svetske vlade osudili su ta rušenja izjednačivši ih sa zločinima protiv čovečnosti.
„Allahu Akbar“ (Alah je veliki), uzvikuju muškarci sa turbanima i dugim bradama obojenim u crveno. A onda grozničavo nastavljaju da udaraju o ilovaču sve dok od nje ne ostane samo prašina. U roku od sat vremena, mauzolej star čitav vek nepovratno je srušen.

U Timbuktuu postoji 16 takvih mauzoleja u kojima su pokopani ostaci islamskih učenjaka koje lokalno stanovništvo smatra svecima. Pretpostavlja se da ih je najmanje sedam do sada sravnjeno sa zemljom.

Nestaju spomenici sa liste UNESCO

Džamija Sankore u Timbuktuu

Rušenja se nastavljaju. Pred očima zapanjenih stanovnika srušena su i tzv. Sveta vrata džamije „Sidi-Jahja“ koja se takođe nalaze na listi Svetske kulturne baštine. Ta vrata, zapravo, nikada ne smeju da budu otvorena jer se njima zatvaraju grobovi svetaca.

Jedna zaprepašćena svedokinja tog kulturocida kaže: „Oni koriste čekiće, sekire, motike i upravo sada ruše tri mauzoleja koji se nalaze na drugom kraju grada. Ima ih mnogo, jedni ruše spomenike, a drugi, naoružani kalašnjikovima, sve to nadgledaju. Među njima ima Saudijaca, Mauritanaca, Alžiraca, ali i ljudi iz Malija.“

Demonstracija moći

Grupa koja kontroliše Timbuktu i kompletan sever Malija zvode se „Ansar Dine“. To u prevodu znači: branioci vere. Reč je o radikalnim islamistima koji odbijaju svaku formu obožavanja. Radikalni islamisti su sumnjičavi prema mističnom sufizmu.

U opasnosti su i brojni istorijski rukopisi

Osim toga, uništavanje svetske kulturne baštine je i demonstracija moći: „Ansar Dine“ je blizak ogranku Al Kaide u zemljama Magreba, a u aprilu je ta grupa učestvovala u borbama za nezavisnost severa zemlje, na strani MNLA, Nacionalnog pokreta za oslobođenje Azavada, terirotije koju naseljavaju Tuarezi. U međuvremenu su islamisti protjerali svoju svetovno orijentisanu braću s kojima su se borili za nezavisnost - i na severu Malija žele da uvedu šerijat.

„Samo je Alah bog“

Jedan od pripadnika „Ansar Dine“ je rekao: „Sopstvenim rukama sam srušio mauzolej Al Faruka. Stanovništvo kaže da ga oni slave kao sveca, jednog od zaštitnika grada - zbog toga sam srušio grob kako bih pokazao da on kao svetac ne služi ničemu. Samo je Alah bog i on je jedini naš zaštitnik.“

Za Timbuktu, magični grad sa fascinantnim džamijama od ilovače, kaže se još i da je grad 333 sveca. Još u 12. veku bio je jedan od najvažnijih centara intelektualnog islama, nauke i tolerancije. Sada je njegova kulturna baština u velikoj opasnosti.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak