Vojni poker u Persijskom zalivu

Politika 03.07.2012 22:48
Vojni poker u Persijskom zalivu


Dok Iran isprobava rakete, SAD dovlače nove nosače aviona i čistače mina, ali se međusobne „crvene linije” zasad poštujuAD su značajno povećale svoje vojno prisustvo u Persijskom zalivu, kako bi iranske oružane snage odvratile od svakog pokušaja da zatvore Hormuz, strateški moreuz kojim se u svet transportuje regionalna nafta. Američko pojačanje uključuje i povećanje broja borbenih aviona, stacioniranih kako na nosačima, tako i u bazama kod regionalnih saveznika. Reč je o letelicama F-22 (nevidljivim za protivničke radare) i lovcima bombarderima F-15C, koji su sposobni da zađu duboko u Iran, u slučaju konflikta zbog nuklearnog programa Teherana.

SAD su duplirale i broj čistača mina (kojima bi Iran mogao da zapreči Hormuz), kojih je sada tamo ukupno osam.

Ova informacija „Njujork tajmsa” praćena je vestima da je Revolucionarna garda, elitni deo iranske vojske, počela višednevne vežbe u kojima isprobava rakete domaće proizvodnje, od kojih neke imaju domet i do 2.000 kilometara (Izrael je 1.000 kilometara od iranskih zapadnih granica, dok je američka Sedma flota u priobalju Bahreina, samo 200 kilometara od iranske obale).

Povod za najnovije zaoštravanje jeste stupanje na snagu (u nedelju, 1. jula) ranije planiranog embarga EU na uvoz iranske nafte, što pokazuje da kriza u Siriji – inače najbližem savezniku Irana u arapskom svetu – nije odvukla pažnju od glavnog problema sa kojim se Zapad suočava u regionu: iranskih ambicija da postane nuklearno naoružana sila.

Po svemu sudeći, reč je i o međusobnom vojnom pokeru: obe strane pojačavaju vojni pritisak – SAD i Izrael tvrde da je vojna opcija i dalje na stolu, uprkos pregovorima koji se vode sa Teheranom, dok je u iranskoj prestonici u parlamentarnu proceduru ušao zakon kojim se vlada ovlašćuje da blokira Hormuz i time potvrdi svoj suverenitet nad ovim plovnim putem.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak